SD-ledaren Jimmie Åkesson är på plats för att delta i mötet i Umeå. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Sven Lindwall

SD-ledaren Jimmie Åkesson är på plats för att delta i mötet i Umeå. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

 Foto: Sven Lindwall

100-tal demonstranter vid SD-möte i Umeå

Publicerad

Kaos utbröt utanför kulturhuset i Umeå i kväll – där ett hundratal demonstranter samlats för att protestera mot Sverigedemokraternas partimöte.

– Oacceptabelt, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Mötet fick avbrytas – men kommer nu hållits i närheten av Norrlandsoperan i stället.

Vid 19-tiden på torsdagen inledde Sverigedemokraterna ett partimöte i kulturhuset Väven i Umeå. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson är på plats för att delta i mötet.

Enligt SVT har ett hundratal demonstranter, bland annat från kulturföreningar, samlats utanför kulturhuset för att demonstrera mot mötet. Enligt kanalen blev demonstrationerna aggressiva.

– Sverigedemokraterna ska härifrån, deras politik är inte till för alla. Vi kan aldrig normalisera nazister och rasister, de har inget här att göra, skriker en demonstrant enligt SVT nyheter.

"Inga rasister"

Ett 50-tal ska även ha lyckats ta sig in i kulturhusets kafé vilket fick till följd att polisen, som tagit in extrapersonal inför kvällens möte, tvingades avvisa en handfull personer.

Men kort innan mötet inleddes hade polisen fått ut de flesta demonstranterna och spärrade av Väven, enligt SVT.

– Vi är inga rasister, demonstranterna försöker klistra etiketter på oss som inte stämmer, säger Petter Nilsson, SD:s ordförande i Västerbotten till SVT Nyheter Västerbotten.

Han poängterar också att paritet har samma rättighet som alla andra partier att vara i lokalerna.

"Skrek slagord"

VK:s reporter Monica G Engström är på plats och berättar i Expressen TV att det gick ett brandlarm strax innan Jimmie Åkesson skulle gå på scen i kulturhuset.

Det fick till följd att lokalen utrymdes och omkring tio minuter senare fick hon höra att mötet ställts in. Hon säger också att det var ett högt tonläge på demonstrationen.

– De stod och skrek slagord, det handlade mycket om att man tycker att Sverigedemokraterna är rasister och främlingsfientliga, säger Monica G Engström i Expressen TV.

Mötet hålls på annan plats

Mötet kommer fortfarande att hållas i kväll, men är flyttat till en plats i närheten av Norrlandsoperan. Det säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge, som menar att kvällens händelser är helt oacceptabla.

– Vi kommer att samlas nu utanför Norrlandsoperan, Jimmie Åkesson är på väg dit, och så kommer vi att hålla ett möte, säger Vinge.

Mikael Eriksson, politisk sekreterare till Jimmie Åkesson, skriver i en kommentar till Expressen att Jimmie Åkesson kommer att fortsätta med sin Sverigeturné som vanligt.

"Yttrandefriheten är en värdefull del av vår demokrati. Men när det övergår i handlingar för att medvetet sabotera och förhindra ett möte, anordnat av ett demokratiskt riksdagsparti, då agerar man inte längre i demokratins namn", skriver Eriksson och fortsätter:

"Dessa antidemokraters beteende är under all kritik och vi ser naturligtvis allvarligt på det inträffade."

Skulle haft öppet möte

Inledningsvis SD hade tänkt att mötet i kulturhuset skulle vara öppet, men SD valde att stänga mötet för allmänheten på grund av säkerhetsläget, enligt SVT.

Det har även förekommit fler protester mot mötet. Bland annat har kulturföreningar anordnat manifestationer i Rådhusparken med tal, sånger och jojk, skriver SVT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag