Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals har trampats ihjäl i Mecka

Över 700 personer har dött i Mecka. Foto: Xinhua / Polaris
Många personer är skadade och vittnen pratar om att alla är i chock. Foto: Amel Pain / Epa / Tt
Räddningsarbetare i Mecka, där minst 700 personer har trampats ihjäl. Foto: AP
Det har skett i Mecka mitt under Hajj, en av de viktigaste religiösa högtiderna inom islam. Foto: Mosa'Ab Elshamy
Personer väntar in skadade vid sjukhus i Mecka. Minst 400 personer har skadats.
Foto: Mosa'Ab Elshamy
1 / 7

Dödssiffran i Mecka fortsätter att stiga.

Över 700 personer har trampats ihjäl uppger saudiska myndigheter, dessutom har över 800 har skadats, enligt Reuters.

– Ambulanser tar de skadade till sjukhus nu. Jag har pratat med vittnen som är i chock, de sa att det människor som tryckte sig på bakifrån, säger den indiske journalisten Siraj Wahab som finns på plats.

Enligt vittnesuppgifter till den anonyme twittraren Mujtahidd ska olyckan ha orsakats av att tågen som skulle avgå mot Mina var försenade vilket orsakade trängsel och panik på stationen.

# Saudiska civilförsvaret uppger att 717 pilgrimer dödats och 805 skadats i samband med olyckan i Mina i samband med den islamska högtiden Hajj.

# Den anonyme twittraren Mujtahidd uppger att han talat med vittnen som säger att olyckan orsakades av att tågen mot Mina var försenade och att trängsel och panik uppstod.

# Enligt UD finns 2000 svenskar i området och personal på ambassaden utreder om någon av dem drabbats.

# 450 svenskar har rest till Mecka genom islamska förbundet och enligt deras talespersoner är de personerna välbehållna.

# Olyckan är den värsta i sitt slag sedan 1990 då 1426 pilgrimer trampades ihjäl.

Uppdaterad: 15.38

 

Olyckan inträffade på torsdagen under den pågående pilgrimshögtiden, Hajj. Flera hundra människor trampades ihjäl nära tältstaden Mina, cirka fem kilometer från den heliga staden Mecka, och dödssiffran fortsätter att stiga.

Enligt landets civilförsvar ska 717 personer ha dödats och 805 skadats.

 

Hajj är vallfärden till Mecka och en av Islams fem pelare. Vallfärden är en av de viktigaste religiösa högtiderna inom islam. Olyckan inträffade under ritualen "steningen av djävulen" då pilgrimerna kastar sten på en klippa som ska symbolisera att förkasta det onda, enligt CNN. Enligt ett vittne uppstod trängsel och panik på en tågstation som skulle ta pilgrimerna till Mina.

Nyheten kom först genom Saudisk statstelevision och har bekräftats av det saudiska civilförsvaret. Foton som det saudiska civilförsvaret har publicerat visar hur räddningsarbetare i orange och gula västar hjälper de skadade till bårar och skickar de vidare med ambulans, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Arbete pågår för att skingra de stora grupperna av människor och för att dirigera pilgrimer till andra vägar", skriver det saudiska civilförsvaret på Twitter.

– Vi har en trampningsolycka i Mina och civilförsvaret hanterar det, säger Brig. Gen. Mansour al-Turki, talesperson för landets inrikesminister, enligt CNN.

4000 personer ur räddningstjänsten och 220 ambulanser och andra fordon är insatta för att hjälpa till, enligt CNN.

UD utreder om det finns svenskar på plats

Två miljoner människor valfärdas årligen till Mecka för att delta i den heliga högtiden hajj. 2000 svenskar finns enligt UD på plats i Mecka.

– Vi kan bekräfta att vi har sett medieuppgifterna om att människor har skadats och trampats ihjäl. UD försöker att ta reda på mer, säger Charlotte Lundqvist på UD:s pressjour.

Den svenska ambassaden var stängd på grund av den saudiska högtiden, men nu finns personal på plats och jobbar med att ta reda på om det finns svenskar bland de skadade eller saknade. UD uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga.

Enligt Islamiska förbundet ska inga svenskar som har rest med dem som arrangörer ha drabbats av olyckan.

– Jag hade kontakt med vår grupp från Stockholms moské och de befinner sig inte vid olycksplatsen. De hade inte ens hört om olyckan. De befann sig långt från platsen och de är vid god hälsa, säger Mahmoud Khalfi, presstalesperson vid Islamiska förbundet.

450 svenskar har åkt till Mecka med Islamiska förbundet, men Mahmoud Khalfi betonar att det finns fler svenskar än så på platsen.

Människor i chock

Siraj Wahab, är en indisk journalist som arbetat i Saudiarabien i 17 år. Han befinner sig i Mina och befann sig väldigt nära platsen där människorna trampades ihjäl.

– Ambulanser tar de skadade till sjukhus nu. Det är mer än 500 skadade. Jag har pratat med vittnen som är i chock, de sa att det människor som tryckte sig på bakifrån, säger han.

Den extrema hettan i Saudiarabien just nu är något som ytterligare kan ha förvärrat situationen.

– Det är väldigt varmt, omkring 45 grader, och ingen vind alls, säger Siraj Wahab.

Anonym twittrare skriver om orsaken

Den anonyma twittraren Mujtahidd är känd för att avslöja korruption och förtryck i diktaturen Saudiarabien, något som Expressens Kassem Hamade har tidigare skrivit om.

Efter att ha pratat med ett vittne på plats har Mujtahidd nu twittrat om händelsen. Enligt vittnets berättelse ska många ha klämts ihjäl i samband med tågfärden till Mina.

På Twitter skriver han att vittnet berättat att olyckan orsakats av att tågen som skulle gå till Mina, där stenkastningsceremonin äger rum, var försenade. Tågen avgår normalt sett flera gånger om dagen men var tre timmar försenade vilket ledde till att många människor samlats på tågstationen.

När tåget kom uppstod panik och många människor försökte tränga sig ombord. Tåget stängde sina dörrar och blev stående på stationen i en timme och många på tåget svimmade av. Många människor befann sig fortfarande på stationen och på tågspåren vilket hindrade tågen från at åka.

Saudikorrespondenten Ahmed Al Omran skriver på Twitter att den saudiske hälsoministern Kahlid AlFalih har uttalat sig i saudisk statstelevision om att orsaken bakom den stora olyckan var trängsel och människornas oförmåga att följa instruktioner.

Dödligaste olyckan sedan 1990

Trängseln vid pilgrimsfären har lett till stora olyckor förut och för bara knappt två veckor sedan föll en byggkran över Stora moskén i Mecka, vilket krävde över 100 dödsoffer. De senaste dagarna har också hotellbränder skakat Mecka.

I juli 1990 trampades 1426 pilgrimer ihjäl i al-Muaissem tunneln nära Mecka i samband med den muslimska högtiden id al-adha, som markerar den sista dagen av Hajj.

2006 skedde an annan olycka som krävde 300 dödsoffer.