100 personer från Oslo och London landade på Arlanda

På grund av ett utbrott av en virusmutation stängs delar av Norge ner.
SAS-flygplan parkerat på Arlanda. Arkivbild.
Foto: Patrik C Österberg/

Två flyg från Oslo och två från London landar på Arlanda på måndagen – ombord finns sammanlagt nästan 100 personer.

– Vi fortsätter att flyga så länge det finns en efterfrågan på nödvändiga resor, säger SAS presschef Freja Annamatz.

Samtidigt har 40 nya fall av den muterade virusvarianten hittats i Nordre Follo utanför Oslo.

På måndagen infördes ett inreseförbud för personer som varit i Norge, och sedan tidigare finns ett likadant för människor som vistats i Storbritannien.

Förordningarna finns till för att hindra en ny, smittsam virusmutation från att sprida sig i Sverige. Men reglerna gäller bland annat inte svenska medborgare och personer som har familj i Sverige eller jobbar i landet.

Under måndagen landar två flyg från Oslo och två från London, två på morgonen och två på på kvällen. Båda flighterna från Oslo och en av dem från den brittiska huvudstaden flygs av SAS. Det fjärde är ett British Airways-flyg.

Ombord på SAS-planen finns sammanlagt omkring 100 personer.

– På det från London är det ungefär 35 passagerare. På det ena från Oslo är det 40 personer och på det andra 20, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Passagerarna på planen uppmanas att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket innebär att testa sig mot coronaviruset så fort de kan och att sätta sig i självkarantän, uppger Annamatz.

Regelbundna flyg från London

Tidigare fanns ett flygstopp för plan från Storbritannien, som innebär att flygplan från landet inte får lov att ha några passagerare. Men det hävdes vid årsskiftet.

SAS har haft regelbundna flygningar från London till Stockholm sedan dess. Det rör sig om minst fyra avgångar per vecka. Hur många som sammanlagt befunnit sig på planen vet inte Freja Annamatz, men enligt henne har planen från London sällan varit tomma.

– I och med att det är inreseförbud så är det väldigt få personer. Men det finns en fortsatt efterfrågan på nödvändiga resor.

Huruvida personerna på planen fick komma in i Sverige har inte SAS någon information om.

Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, skriver i ett mejl till Expressen att alla personer som befunnit sig i Brasilien, Sydafrika, Storbritannien och Norge ska testa sig direkt vid ankomst till Sverige samt fem dagar efter att de lämnat något av länderna.

Det finns minst 55 inrapporterade fall av den brittiska, muterade virusvarianten i Sverige.

På måndagen bekräftades 40 nya fall av virusversionen i Nordre Follo, som ligger strax utanför Oslo. Stora delar av Norge är satta under strikta restriktioner för att bromsa utbrottet av mutationen. Alla positiva tester kontrolleras sedan mot mutationen.

Expressen har sökt gränspolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.