Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

100 nya bärplockare till ambassaden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Patric Lindén

STOCKHOLM. Bärplockare fortsätter strömma till Bulgariska ambassaden i Stockholm. Under fredagen dök ytterligare ett hundratal hjälpsökande upp.

Ute i kommunerna finns minst 70 bärplockare till som vill få hjälp att ta sig hem.

– Vi har en överenskommelse med Stockholms stad, så fort vi får klartecken skickar vi ner bärplockare som vill hem, säger Yvette Axelsson som är kommunchef i Tierps kommun.

Det fick kommunen på fredagsmorgonen då 34 bärplockare bussades ner till den Bulgariska ambassaden. Under eftermiddagen dök dock ytterligare ett 70-tal personer upp vid ambassaden.

– Hur de har landat här och var de kommer ifrån vet vi inte riktigt. De kommer till fots, med tåg eller med bussar och släpps av vid ambassaden, säger Brita Mohlin som är tillförordnad säkerhetschef hos Stockholms stad.

Bärplockarna bor nu tillfälligt i Gärdesskolan och extrapersonal från socialtjänst och socialförvaltning har kallats in för att hjälpa dem. Många frivilliga kommer också med mat och filtar till bulgarerna. Bussar som ska köra hem bärplockarna är på väg från Bulgarien, de väntas komma fram under helgen.

– Vi anar att det kommer komma ännu fler hjälpsökande innan dess och vi har därför beredskap för att kunna öppna en lokal till, säger Brita Mohlin.

Bärplockarna som vill hem

I Dalarnas län finns just nu runt 55 bärplockare som sökt hjälp med hemresa, i Söderhamns kommun ett tiotal personer och i Gävleborgs och Örebro län ett fåtal.

Efter att Tierps kommun bussat 34 bulgarer ner till Stockholm kom ytterligare tre hjälpsökande till kommunen.

I onsdags bussades 150 bärplockare till Bulgarien från den Bulgariska ambassaden i Stockholm. Åtta bussar är just nu på väg från Bulgarien för att hämta hem fler strandsatta bärplockare.

På fredagseftermiddagen fanns runt 120 bärplockare som vill hem vid ambassaden. (Som tas om hand i Gärdesskolan)

Källa: Stockholms stad och Tierps kommun (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.