Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 miljoner för att rensa koldioxid: ”Greta har rätt”

Regeringen hoppas att Sverige ska bli världsledande inom koldioxidforskning.
Foto: JOACHIM WALL
Forskaren Anders Lyngfelt tycker att Greta Thunberg har rätt.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Regeringen hoppas att Sverige ska bli världsledande inom koldioxidforskning – mer specifikt på så kallat minusutsläpp: att fånga upp koldioxiden och ta ut den ur atmosfären, rapporterar DN.

– Behovet kommer bara att växa, säger Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson, till tidningen. 

Dagens nyheter har tidigare rapporterat att det enligt FN:s klimatpanel IPCC:s  beräkningar är nödvändigt med så kallade minusutsläpp för att nå 1,5-gradersmålet, som innebär att fånga upp koldioxid ur luften och lagra den i berggrunden.  

Tekniken finns redan och används bland annat vid vid ett kraftverk i Kanada och under Nordsjön utanför Norge där det finns lagring av växthusgasen. 

Detta är något som regeringen nu storsatsar på, efter ett förslag som drivits igenom av Centerpartiet.

Från och med den första juli kommer det gå att söka 100 miljoner via Energimyndigheten för tester, forskning och innovation inom minusutsläpp. 

– Här har Sverige en chans att bli världsledande, att skapa en teknik som kan exporteras över hela världen. Behovet kommer bara att växa. Om vi skulle använda tekniken fullt ut vid de anläggningar där biomassa förbränns, skulle det motsvara ungefär en halvering av svenska utsläpp, säger Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson, till DN. 

Satsningen är en del av det så kallade ”industriklivet” som går ut på att få stålindustrin att stegvis byta till fossilfri tillverkning. 

Forskaren: ”Sverige borde göra mer”

Anders Lyngfelt är professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och forskar om negativa utsläpp som en del av den statliga klimatpolitiska utredningen som tillsattes förra året. 

Han tror att Sverige har goda möjligheter att utveckla system för negativutsläpp, och är övertygad om att det inte räcker att stoppa utsläppen av koldioxid för att nå klimatmålen. 

– Förutom att stoppa utsläppen från fossila bränslen är utveckling av den här tekniken är helt nödvändig. Det är något som verkligen kommer att behövas och där det görs ganska lite i dag. Om världen fortsätter med nuvarande utsläpp så är koldioxidbudgeten för 1,5-gradersmålet slut om bara 10 år. Då måste vi alltså helt sluta släppa ut koldioxid. Det kommer vi inte att klara och därför behövs minusutsläpp, säger han till DN.  

Lyngfelt tycker att Sveriges satsningar är bra, men tycker att vi som rikt land borde göra mer. 

– Jag tycker Greta Thunberg har rätt. Det är en skam att vi lämnar efter oss en värld som vi förstör på det här sättet. 

Forskaren Anders Lyngfelt tycker att Greta Thunberg har rätt.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.