Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 bilar i lågor i natt: ”Fullt utvecklad brand”

Det brann i en villa och i ett stort antal personbilar som stod på tomten.Foto: Räddningstjänsten
50-100 bilar brann upp, enligt räddningstjänstens uppskattning.Foto: Räddningstjänst

Under lördagsnatten brann uppskattningsvis 50-100 bilar i Nordmaling.

En villa som stod på tomten brann ned till grunden.

– Jag var först på plats och då var det en fullt utvecklad brand i bostadshuset och så brann det i 20-30 personbilar, säger räddningsledaren Curt Byström.

Strax efter klockan 02 på lördagsnatten larmades räddningstjänsten till en tomt i utkanten av samhället Hörnsjö i Nordmalings kommun. Det brann då för fullt i en villa och i ett stort antal personbilar som stod utanför.

– Bostadshuset har brunnit ned till grunden, vi misstänkte först att det fanns personer kvar men så var inte fallet, säger Curt Byström, räddningsledare på räddningstjänsten i Nordmaling.

Räddningstjänsten tror att runt 50-100 bilar har brunnit upp, alltså ungefär hälften av bilarna som tros ha funnits där. 

– Det är en grov beräkning. Vad jag kan förstå på min personal så har de räknat till ungefär 200 bilar fanns där sammanlagt.

Polisen utreder mordbrand

Branden höll först på att sprida sig till banvallen vid stambanan, men nu är allt släckt och räddningstjänsten kommer övergå till ett bevakningsläge och analysera vilken miljöpåverkan på marken branden kan ha.

– Dels kan vårt släckvatten dragit med sig mycket farliga partiklar och så kan bensindunkar och liknande läckt ut, miljöfarliga ämnen, så det kommer vara ett omfattande arbete med det, säger Curt Byström.

När räddningstjänsten kom dit brann det både i huset och i bilarna, och brandorsaken är fortfarande okänd. Polisen har spärrat av området och kommer genomföra en teknisk undersökning.

Polisen har hållit förhör med personer i anslutning till platsen.

– En anmälan har upprättats gällande mordbrand alternativt skadegörelse genom brand, och det är egentligen omständigheter på platsen där som gör att det finns en misstanke om att den kan ha varit anlagd, säger Maria Linné, presstalesperson på polisen i region Nord.

Vad det är för omständigheter kan polisen inte gå in på. Ingen skadades i branden.

I februari dömdes en 17-åring efter att 70 bilar i Frölunda satts i brand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.