100 år sen kvinnor fick rösträtt i Sverige

Margot Wallström har startat uppmaningen ”Höj din röst”.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor i demonstrationståg för kvinnlig rösträtt 1919.
Foto: Kamerareportage
Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt har segermöte i Musikaliska akademien med högtidstal av Ellen Key.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Författaren, akademiledamoten och feministen Elin Wägner inför de 30 banden med 350 000 underskrifter som samlades in 1913-1914 till stöd för kvinnlig rösträtt.
Foto: OKÄNT / GÖTEBORGS UNIVERSITET

Kvinnors rösträtt i Sverige fyller 100 år.

Den 24 maj 1919 klubbade den svenska riksdagen igenom beslutet.

Nu har utrikesminister Margot Wallström, S, dragit i gång evenemanget ”Höj din röst” för att fira – och manifestera.

Även Elisabeth Svantesson, M, firar.

Rösträtten är en kvinnorörelsens stora frågor historiskt sett. I början av 1900-talet kämpade de svenska kvinnorna hårt för att få möjlighet att rösta – och efter stark opinionsbildning blev det ja i riksdagen.

På fredagen, den 24 maj 2019, fyller kvinnors rösträtt i Sverige 100 år.

Runtom i Sverige firar kvinnor, och flera politiker har uppmärksammat jubileet och uppmanar alla att rösta i EU-valet. Samtidigt passar politikerna på att försöka ta politiska poäng.

Miljöpartiet om 100 år av rösträtt

Aftonbladet Debatt skriver till exempel miljöpartisterna Alice Bah Kuhnke, toppkandidat till EU-valet, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och kultur- och demokratiminister Amanda Lind att vi i dag påminns ”om att rättigheter aldrig är självklara”.

”De är resultatet av hårt arbete och kamp, de är något vi aldrig får ta för givet eller sluta kämpa för”, skriver MP-trion.

Och:

”Kvinnokampen har fortsatt under hela seklet och behöver fortsätta med kraft in i framtiden”.

https://twitter.com/Utrikesdep/status/1131864779461726209

Margot Wallströms kampanj på Facebook

Samtidigt har regeringskollegerna i Socialdemokraterna dragit i gång vad de kallar en jämställdhetskampanj. Utrikesminister Margot Wallström har startat ett Facebookevenemang under namnet ”Höj din röst - 100 år av kvinnlig rösträtt”.

Hon beskriver evenemanget:

”På fredag är det hundra år sedan riksdagen klubbade igenom lagen om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. En seger de kvinnor som gick före oss kämpade hårt för. Nu måste vi göra samma sak för de som kommer efter oss. För våra systrar, våra döttrar och våra barnbarn”.

Runtom i Sverige kommer flera S-kvinnor förtidsrösta under fredagen, för att hylla kvinnors rösträtt. Sen vid klockan 15 kommer bland annat Margot Wallström, Jytte Guteland och Ann Linde hålla tal vid valstugan på Sergels torg.

Både MP och S nämner abortfrågan, som på sistone har varit omtvistad – dels i USA på grund av nya, kontroversiella abortlagar och dels i Sverige på grund av Dagens Nyheters granskning av KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson.

Ebba Busch Thor: Tacksam för de som gått före

Även Liberalerna har skrivit en debattartikel där de nämner abort. I GT skriver Göteborgs kommunalråd Helene Odenjung och Karin Karlsbro, partiets toppkandidat till EU-valet:

”På söndag är det viktigt att hedra de senaste hundra årens vunna segrar för kvinnor”.

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter:

”Idag, den 24 maj, är det 100 år sedan riksdagen röstade för kvinnlig rösträtt. Ett sekel som betytt mycket för kvinnors frihet, självständighet och rättigheter. 

Det är uppenbart att jämställdhetsarbetet måste fortsätta även kommande sekel. Men idag: Grattis Sverige!”

https://twitter.com/annieloof/status/1131807125464932352

Och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor skriver:

”Tacksam för de som gått före i kvinnokampen. Använd din röst i EU-valet för kvinnors rättigheter - för mänskliga rättigheter!”

Elisabeth Svantesson röstar

Moderaternas Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, gör liksom S-kvinnorna och röstar på 100-årsdagen. På Facebook skriver hon:

”Min mormor Fanny tillhörde den första generationen kvinnor som fick rösta – och i dag firar vi hundraårsdagen av att allmän och lika rösträtt beslutades om i riksdagen/.../Jag vet inget bättre sätt att fira än att lägga min röst i valurnan idag”.

Svantesson fortsätter:

”Under åren som gått, från det att min mormor fick rösträtt tills id ag, har Sverige på många sätt utvecklats fantastiskt när det gäller jämställdhet. Men ojämställdhet och sunkiga strukturer finns fortfarande kvar”.

Även hon nämner abortfrågan, liksom våld i nära relationer och hedersförtryck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.