Flera ska ha dödats i gisslandrama i Irak

Publicerad

Beväpnade män dödade över tolv personer och skadade dussintals i ett shoppingcenter i Bagdad på måndagen.

De detonerade en bilbomb, sköt automateld och tog gisslan. Myndigheterna meddelar att attentatsmännen dödats.

Det finns olika uppgifter, men gärningsmännen ska ha dödat mellan 12 och 18 personer och ha skadat 36 i attacken och gisslantagningen på shoppingcentret Zahrat Bagdad i ett shiamuslimskt område i östra Bagdad.

Tre poliser ska ha funnits bland de dödade, enligt AP.

Dödades

50-75 personer rapporterades ha tagits som gisslan i shoppingcentret, enligt AP.

– När säkerhetsstyrkorna kom för nära dödade de tre i gisslan, sa en polis.

Myndigheterna uppgav sedan att attentatsmännen dödats och att de andra i gisslan hade fritagits.

Terrorattack

Säkerhetsstyrkor svärmade till platsen och en talesperson från inrikesministeriet sa att det handlade om en terroristattack, rapporterar Reuters.

Flera källor uppgav att gärningsmännen tog sig upp på taket av byggnaden, som hade omringats av soldater och säkerhetsstyrkor.

Ingen terrorgrupp har tagit på sig attacken. Islamiska staten kontrollerar stora delar av norra och västra Irak och genomför regelbundet attacker mot shiitiska distrikt och säkerhetsstyrkor i både huvudstaden och andra platser, enligt Reuters.

Tidigare på måndagen dödades en bilbomb tre personer och skadade åtta i Baquba några mil nordöst om Bagdad, enligt säkerhets- och sjukvårdskällor till Reuters. IS har tagit på sig det dådet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag