Foto: AP/Rex/Tomas Leprince
 Foto: AP/Rex/Tomas Leprince

10 nyheter som berörde Sverige under 2015

Publicerad

Mordet på Lisa Holm, terrorattackerna i Paris och flyktingkrisen.

2015 har varit ett dramatiskt år.

Här är 10 nyhetshändelser som präglat Sverige under året.

Terrordåden i Paris skakade Frankrike, Europa och världen. Ett inträffade i januari, ett inträffade i november.Foto: Agf S.R.L./Rex Shutterstock

 1. Terrorattackerna i Paris

Det har varit ett mörkt år för Paris. På onsdagen den 7 januari stormade beväpnade gärningsmän den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Tolv dog och elva skadades. Det var då det dödligaste terrordådet i Frankrike sedan 1961.

I november kom nästa terrorattentat till Paris. Skottlossningar och explosioner på sex platser i centrala Paris och förorten Saint-Denis skedde den 13 och 14 november. 130 personer dog – och över 350 skadades. Så många som 89 personer dog i en skottlossning i konsertlokalen Bataclan.

 

Många människor uttryckte sin sorg för dödsoffren i terrorattentatet i Köpenhamn. Gärningsmannen bakom attacken sköts till döds av polis.Foto: Finn Frandsen

2. Terrorattentat i Köpenhamn

Lördagen den 14 februari 2015 utfördes en terrorattack vid kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. Det var under ett debattmöte med rubriken "Konst, hädelse och yttrandefrihet" som attacken skedde. På mötet närvarade bland annat den svenske konstnären och debattören Lars Vilks.

En person dödades och tre poliser skadades i attacken.

Natten mot söndag avlossades skott nära Köpenhamns synagoga, där en person träffades i huvudet och två poliser fick skottskador.

Tidigt på morgonen sköts gärningsmannen till döds av polis.

 

150 personer var ombord planet. Samtliga omkom efter att Andreas Lubitz, andrepilot, medvetet kraschade planet.Foto: Bulls

3. Germanwings-kraschen

I mars kraschade ett Germanwings-plan av modell Airbus A320 i franska Alperna. Planet hade lyft från Barcelona och var på väg till Düsseldorf.

Alla ombord planet, 144 passagerare och 6 besättningsmedlemmar, omkom.

Det kom senare fram att det var Andreas Lubitz, planets andrepilot, som medvetet kraschade planet. Han hade låst ut förstepiloten från cockpit och tog då ensam kontroll över flygplanet.

 

Ett fem dagar långt sökande slutade i tragedi. 17-åriga Lisa Holm hittades mördad i ett klädskåp.Foto: Polisen/Expressen

4. Mordet på Lisa Holm

Hela Sverige berördes när 17-åriga Lisa Holm från Skövde försvann spårlöst den 7 juni. Fem dagar senare hittades hennes kropp intryckt i ett 24 centimeter brett klädskåp.

Lisa Holm mördades av 35-årige Nerijus Bilevicius. Han fälldes i Skaraborgs tingsrätt och dömdes till livstids fängelse. Ett mord som engagerade hela Sverige i flera månader.

 

Kärlekens juni! Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifte sig. Vilken glädjefest.Foto: Tomas Leprince

5. Kungligt bröllop

I juni i år var det feststämning i Sverige – när prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifte sig i Slottskyrkan den 13 juni i Stockholm. Romantiken och kärleken flödade. Efteråt följde en privat – och sen – fest där Avicii stod längst fram på scen. Samtidigt kunde man på bilder se hur prinsen vevade med armarna i luften när svenska duon Icona Pop uppträde.

 

Här ses Abraham Ukbagabir, 36, röra sig inne på Ikea. Han erkände dubbelmordet och dömdes i oktober till livstids fängelse.Foto: Polisen

6. Ikea-morden

En 55-årig kvinna och hennes 27-årige son mördades när de besökte Ikea-varuhuset i Erikslund i Västerås i augusti i år.

Abraham Ukbagabir, 36, utförde dådet med knivar från Ikeas husgerådsavdelning. Han erkände så småningom gärningen, och dömdes i oktober till livstids fängelse av Västmanlands läns tingsrätt.

 

Bilden på Alan, 3, satte djupa spår. Den initierade en debatt om flyktingmottagandet i Europa över hela världen.Foto: AP Photo

7. Bilden på Alan

Alan Kurdi blev bara tre år gammal. Han var en flyktingpojke från Syrien – som drunknade när han försökte nå tryggheten i Europa. På en bild som spreds över hela världen syns han ligga död på sandstranden i den turkiska semesterorten Bodrum.

Bilden på Alan har präglat världens inställning och engagemang i flyktingfrågan.

– Den döde pojken har gett tragedin en mänsklig dimension. Jag hoppas det blir en väckarklocka, Han kan bli ett slags ikonbild precis som det fanns ikonbilder i Vietnamkriget, Irakkriget och andra konflikter, sa Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Svenska Röda korset, när bilden publicerades i Expressen den 3 september.

 

Trollhättan var i chock efter att Anton Lundin Pettersson mördat elever och personal på Kronans skola.Foto: Anna-Karin Nilsson

8. Skolattacken i Trollhättan

Tre personer dog när Anton Lundin Pettersson attackerade Kronans skola i Trollhättan. Skolattacken skedde den 22 oktober i år och hela Sverige sörjde dödsoffren.

Attacken resulterade också i att många skolor höjde sin säkerhet.

Gärningsmannen, 21-årige Anton Lundin Pettersson, attackerade elever och lärare med svärd. Personutredningen som följde efteråt visade att han ska ha publicerat nazistglorifierande material på internet.

 

Sverige var, liksom flera andra europeiska länder, under hårt tryck i och med flyktingströmmarna. Inrikesminister Anders Ygeman meddelade bland annat att tillfälliga gränskontroller skulle införas.Foto: Henrik Montgomery/Tt

9. Flyktingkrisen i Sverige

Flyktingkrisen har präglat hela världen, och satt hård press på Europa att klara av det enorma antal flyktingar som söker tryggheten här.

Sverige har haft ett enormt tryck av flyktingar, och i november infördes tillfälliga gränskontroller. De gäller fortfarande. Id-kontroller på bussar och tåg infördes och flera gånger varnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att läget kommer att förvärras.

 

Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Thornberg kallade till presskonferens och meddelade att terrorhotsnivån i Sverige höjts.Foto: Fredrik Sandberg/Tt

10. Det svenska terrorhotet

Kort efter terrorattackerna i Paris i november beslutade också Sverige att höja terrorberedskapen. Säkerhetspolisen höjde terrorhotsnivån till fyra från tidigare tre den 18 november – och samtidigt påbörjades jakten efter en man misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Moder Mothanna Magid, 22, greps senare i Boliden – men släpptes fyra dagar senare, friad från alla misstankar. Allting verkade röra sig om ett missförstånd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag