Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10-miljonerssmäll för Sverigedemokraterna

SD-ledamoten Martin Kinnunen står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Här tillsammans med advokaten Thomas Olsson.Foto: Sven Lindwall
SD:s tidigare partikassör Per Björklund står som medåtaladFoto: Sven Lindwall
Järnrörsmannen Erik Almqvist köptes ut från riksdagen genom ett konsultavtal på 3,75 miljoner kronor inklusive moms för att hjälpa till med nättidningen Samtiden.Foto: Kristofer Sandberg
Protokoll från SD:s verkställande utskott i november 2014 där det bestäms att partiet ska betala tre miljoner kronor till Samtid & framtid under 2015.
Ekonomikonsulten skriver 5,8 miljoner kronor hade betalats från partiet till SD-bolagen sommaren 2014. Dessutom var ytterligare 1,35 miljoner kronor bokfört till bolaget.
Den då totala summan från partiet beskivs som "magnituden av detta fiaskot" i en intern SD-mejlkonversation.
1 / 7

Nu pågår rättegången mot SD-ledamoten Martin Kinnunen som står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Expressen kan avslöja att medieprojektet Samtiden inte bara har lett till rättsliga problem utan bolagsäventyren har också grävt djupa hål i partikassan - och kostat partiet cirka tio miljoner kronor.

Dessutom riskerar partiet en ny miljonsmäll efter rättegången.

– Det är inga uppgifter som jag har, säger den åtalade Martin Kinnunen om hur många miljoner som partiet lagt på bolagen.

Ekobrottsåtalet mot SD:s mediebolag Samtid & Framtid

Målet gäller bolaget Samtid & Framtid AB. Grunden till utredningen uppstod efter att Skatteverket hört av sig under våren 2014 med frågan om varför bolaget nollredovisat momsen för sista kvartalet 2013. Efter myndighetens fråga visade det sig att bolaget inte redovisat en faktura på cirka 3,6 miljoner kronor som skickats till Blåsippan AB. På så sätt undanhölls moms på drygt 900 000 kronor. Bolaget åkte då också på skattetillägg på cirka 180 000 kronor.

Miljonrullningen till bolaget påbörjades när partiet bestämde sig för att anlita Erik Almqvist som konsult efter att han lämnat riksdagen på grund av att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen.

Expressen kunde i början av 2013 berätta att Almqvist via sitt bolag fick fakturera 3,75 miljoner kronor inklusive moms - en summa som motsvarar den lön han skulle ha fått från riksdagen om han stannat kvar.

Det nu aktuella åtalet handlar också om att bolaget undandragit inkomstskatt eftersom kostnaden för Almqvist-avtalet inte periodiserats rätt, enligt åklagaren.

I går började tvådagarsrättegången mot SD-ledamoten Martin Kinnunen i Södertörns tingsrätt. Han står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Medåtalad är partiets tidigare partikassör och ekonomichef, Per Björklund, som åtalats för medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Båda nekar till brott.

Härvan gäller miljonrullningen till och från mediebolaget Samtid & Framtid som ägs av partiets helägda bolag Blåsippan. Miljonerna började slussas från partiet till mediebolaget efter att Expressen i november 2012 avslöjat den så kallade järnrörsskandalen. Partiet bestämde sig då för att köpa ut järnrörsmannen Erik Almqvist från riksdagen genom att ge honom ett konsultavtal på 3,75 miljoner kronor inklusive moms för att hjälpa till med nättidningen Samtiden.

Pengar slussades vidare

Den som vill ta reda på hur mycket pengar som partiet sedan 2012 lagt på projektet får lite vägledning genom att läsa bolagens årsredovisningar. Det beror helt enkelt på att pengarna slussats från partiet på olika sätt - ibland som aktieägartillskott, ibland som fakturor mellan Samtid & Framtid och Blåsippan, och ibland som reverser direkt till partiet.

När Expressen träffar Martin Kinnunen under lunchpausen i rättegången kan han inte svara på hur mycket pengar som partiet lagt på projektet totalt:

– Det kan man säkert se av bokföringen men det är inga siffror som jag har.

Expressen har tagit del av interna uppgifter som visar på omfattningen av bolagsäventyret.

Sommaren valåret 2014 skickade den dåvarande operativa chefen i partiet, Martin Karlsson, en förfrågan till en konsult som hjälper partiet med ekonomihanteringen.

Karlsson undrade hur mycket pengar som partiet lagt på Blåsippan och Samtid & Framtid sedan 2012. Konsulten konstaterade först att partiet "totalt överfört till Blåsippan/SFAB från 2012 tills nu 5795125:-".

Konsulten tillade att det dessutom fanns ett aktieägartillskott på 650 000 kronor uppbokat i bokföringen och ett lån direkt från partiet på 700 000 kronor. Inlagt i systemet fanns då också en faktura från den nu åtalade Per Björklund på drygt 80 000 kronor - en faktura som sedan ska ha tagits bort.

De väntande utbetalningarna var nödvändiga för ekonomikonsulten konstaterade att "Samtiden kommer att få tomt i kassan i juli månad."

När Martin Karlsson sedan vidarebefordrade uppgiften om summan - cirka 7,2 miljoner kronor - till andra SD-tjänstemän kallade han det för "magnituden av detta fiasko".

Begärde nya miljoner

Men miljonrullningen stannade inte där. Några månader senare, i slutet november 2014, begärde Martin Kinnunen i ett brev till partiets verkställande utskott nya miljoner för att hålla Samtiden flytande under 2015. Enligt ett protokollsutdrag från VU fastslogs att partiet under 2015 vid fem tillfällen skulle skicka över 600 000 kronor i form av lån. Alltså ytterligare tre miljoner kronor.

Cirka tio miljoner, låter det som en rimlig summa?

– Det får du fråga partiets ekonomiansvarige om, säger Kinnunen som tillägger att han är nöjd med medieprojektet Samtiden.

Men slutnotan kanske inte stannar där.

Partiet försöker nu städa undan ägarbolaget Blåsippan och Expressen kunde i höstas avslöja att partiet under en tid anlitat en tidigare ekobrottsdömd skalbolagsadvokat för att hjälpa dem med det. Partijuristen Johan Larsson som skulle sköta det från SD:s sida har dessutom gått till Kronofogden för att kräva partiet på 225 000 kronor i "målvaktspeng" för att ta hand om uppstädningsarbetet. Det är ett krav som nu gått vidare till Stockholms tingsrätt.

Yrkat på företagsbot

Det pågående målet i Södertörns tingsrätt kan också bli kostsamt för partiet. Vice chefsåklagare Jakob Holmberg har yrkat på en företagsbot på en miljon kronor för Samtid & Framtid.

När Expressen frågar partikassören Oscar Sjöstedt, som också är SD:s ekonomisk-politiske talesman, om hur mycket pengar som partiet slussat vidare till bolagen sedan 2012, svarar han i ett mejl:

"Det har jag dessvärre ingen uppfattning om (har ju bara varit kassör sen slutet av december 2015). Jag får hänvisa till respektive bolags årsredovisningar för korresponderande verksamhetsår."

Expressen har sökt partisekreteraren Richard Jomshof, som är ansvarig för partiorganisationen.

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.