Nordiska motståndsrörelsen tågade i Helsingfors tillsammans med andra nazister. Foto: VESA MOILANEN / AP TTNordiska motståndsrörelsen tågade i Helsingfors tillsammans med andra nazister. Foto: VESA MOILANEN / AP TT
Nordiska motståndsrörelsen tågade i Helsingfors tillsammans med andra nazister. Foto: VESA MOILANEN / AP TT
Finland firade 100 år av självständighet. Foto: VESA MOILANEN / AP TTFinland firade 100 år av självständighet. Foto: VESA MOILANEN / AP TT
Finland firade 100 år av självständighet. Foto: VESA MOILANEN / AP TT

10 gripna när högerextrema tågade under finska firandet

Publicerad

Flera demonstrationer hölls i Helsingfors under firandet av Finlands 100-årsjubileum, rapporterar Yle.

Bland annat tågade nordiska motståndsrörelsen tillsammans med andra nazister, samtidigt som motdemonstranter gick genom staden. 

Sammanlagt har tio personer gripits under demonstrationerna.

Under det finska självständighetsfirandet hölls flera demonstrationer runtom i huvudstaden Helsingfors. 

Nordiska motståndsrörelsen höll en nazistisk demonstration under namnet "Kohti vapautta" som betyder ungefär "För frihet". Även medlemmar från gruppen Soldier of Odin deltog. 

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, förbjöds i Finland i slutet av november av Birkalands tingsrätt, men då domen ännu inte vunnit laga kraft kan organisationen fortfarande ordna demonstrationer, skriver svenska Yle. 

Samtidigt pågick en motdemonstration mot nordiska motståndsrörelsens marsch . Under parollen ”Helsingfors utan nazister” samlades runt 1 000 deltagare i ett gemensamt tåg. De flesta från det rödgröna ungdomsförbundet Vänsterunga och gruppen A-Ryhmä.

LÄS MER: Nazistiska NMR förbjuds i Finland – strider mot lagen 

Skrek slagord åt varandra

Polisen uppskattade att 300 personer fanns på plats vid samlingsplatsen för den högerextrema paraden. Tanken var att den skulle starta 16.00, men så blev det inte.

Vid 16.15 passerade motdemonstranterna samlingsplatsen för den nazistiska demonstrationen och polisen tvingades att hålla isär grupperna.

En kvart senare började det högerextrema demonstationståget röra sig. Kort därefter meddelade polisen att två personer gripits efter att ha stört både nazisterna och antinazisterna.

Enligt polisen avvek båda tågen från tidigare angiven rutt och vid Hesperiaparken var de enbart 60 meter från varandra. Grupperna hölls åtskilda av polis men skrek slagord mot varandra. 

Vid 18.30 startade extremhögerns fackeltåg "612", där siffrorna står för datumet för den finska självständigheten. Man samlades vid Tölötorg för att gå till Sandudds hjältegravar. 

Arrangören påstår på sin hemsida att arrangemanget är icke-politiskt men polisen menar att det är högerextrema rörelser som ligger bakom fackeltåget, skriver Yle. 

LÄS MER: Nazistiska NMR fick inte gå på Viking linefärja

10 gripna

Förra året samlades 2000 personer, i år säger polisen att 1000 personer deltog i tåget. En del av dem hade tidigare gått i nordiska motståndsrörelsens tåg. 

När några NMR-medlemmar gick upp mot Tölötorg fick polisen ingripa då bråk uppstod mellan NMR-medlemmarna och två åsiktsmotståndare. 

När fackeltåget nådde Sandudd fanns polis på plats med tiotalet polisbilar. Totalt greps 10 personer som på olika sätt störde demonstrationerna. Trots det anser polisen att demonstrationerna förflutit lugnt. 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag