Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 frågor och svar om Overshoot Day

I dag kablades nyheten om att vi nått årets Overshoot Day ut - att vi nu lever på lånade resurser till årsskiftet.

Men vad innebär det egentligen och vad kan vi göra? Expressen navigerar dig igenom planet-skuldhärvan.

Vad betyder Overshoot day?

Att vi har använt upp de naturresurser som är budgeterade för oss detta år. Vi lever alltså över vad naturen kan återskapa. Lite som att nalla ur kontot när summan är på noll. Vi ligger alltså på minus fram tills årsskiftet.

Varför säger man att vi lever som om vi hade 1,7 planeter?

Det betyder att vi årligen förbrukar förnybara naturresurser till en mängd som motsvarar 1,7 planeter. Det är alltså en i längden ohållbar konsumtion, eftersom vi bara har en planet. I slutändan utarmas resurserna eftersom naturen inte hinner återskapa i den takt vi konsumerar.

Vilka resurser pratar man om?

Det handlar om råvaror och ekologiska tjänster som naturen ger oss. Vi använder slut på dem genom att överfiska, skövla skogar och framför att genom att släppa ut stora mängder av koldioxid ut i atmosfären.

Vad leder det här till?

När man överbelastar ekosystemen och tar mer än vad som är hållbart leder det till bland annat avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidhalt. 

Vad har klimatförändringen med detta att göra?

Ju mer fossila bränslen vi använder, desto mer koldioxid släpper vi ut och desto mindre kan planeten omvandla till syre och lagra i till exempel hav och våtmarker. Det betyder att planeten värms upp och att vi till följd får bland annat väder-katastrofer, torka, döende korallrev och höjda vattennivåer.

Vad kallas Overshoot day på svenska?

Det finns inget vedertaget svenskt namn och de flesta kör med Overshoot day även i svenska medier, men det kallas ibland för "den ekologiska skuldens dag".

Hur vet jag hur mycket av planetens resurser jag själv gör av med?

Du kan mäta ditt eget ekologiska fotavtryck på footprintcalculator och även kalkylera din egen personliga Overshoot day.

Och vad är då ett ekologiskt fotavtryck?

Den yta som behövs för att tillverka och producera den mängd av naturresurser vi använder i vårt dagliga liv.

Hur kan vi bli kvitt med Overshoot day?

Om vi hjälps åt och kan flytta gränsen med 4,5 dagar per år, så kommer vi kunna leva hållbart på våra egna resurser - utan att nalla på krediten - vid 2050.

Och hur gör man det?

Bland annat genom att minska på koldioxidutsläppen samt äta och leva mer hållbart. WWF listar fem viktiga områden där man kan bidra till ett stabilare klimat: genom att åka mer kollektivt, minska på köttätandet, shoppa mindre, se över sin elkonsumtion samt spara och investera klimatsmart.

 

Källor:
Overshoot day
WWF

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.