Osäker på vad nya amorteringskraven betyder?
Osäker på vad nya amorteringskraven betyder?

10 frågor och svar om nya kraven på bolån

Publicerad

Kommer jag som redan har lån på min lägenhet också att kunna bli tvingad att amortera framöver?

Ska jag skynda mig att sälja min bostad nu?

Och vad händer om jag ska flytta?

Expressen.se har sammanställt några av de viktigaste läsarfrågorna och låtit experter svara på dem efter dagens amorteringsbesked från Finansinspektionen.

1) Kan jag som redan har tecknat bolån komma att få krav på amortering också?

– Nej, det här gäller bara nya lån, så bor du kvar i samma bostad och har kvar ditt lån på den bostaden så påverkas du inte.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

2) Om jag byter bostad och därmed lån – vad gäller då?

– Då kommer det att räknas som ett nytt lån, och då kommer du att omfattas av de här reglerna kring amorteringskrav också.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

3) Jag har rörligt lån med tremånadersränta men vill binda mina lån framöver – kan jag så drabbas av amorteringskrav?

– Nej, så länge som du inte flyttar så har du ju kvar samma så kallade säkerhetsobjekt, samma bostad. Och då kommer du inte att omfattas av kraven, trots att du går från rörligt till fast eller tvärtom.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

4) Om jag byter bank – blir jag amorteringsskyldig på den nya bankens lån då?

– Nej, vi tycker att det är viktigt med konkurrens mellan bankerna, så därför vill vi inte förhindra den där, på befintliga lån.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

5) När börjar det här gälla?

– Vi har precis börjat titta på alla de detaljer som finns, som vi måste ha på plats när vi gör en sådan här regel. Och det kommer att ta några månader. Sen när det är klart och vi har ett förslag så skickar vi ut det på remiss, och så får alla som vill tycka till om det. När vi har tagit till oss de synpunkter som kommer in där, så börjar det gälla. Det händer inget 2014. Däremot är det rimligt att det ska finnas på plats 2015.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

6) Ska man skynda sig att köpa bostad nu, för att slippa de nya kraven?

– Nej, det tycker inte vi. Det är klart att man kan göra det, men det här bolånekravet som vi lagt fram för nya bolånetagare lägger vi fram för att ge hushållen betryggande marginaler. Även om man köper bostad och tar ett lån nu så ska man tänka på att man måste ha buffertar som hushåll.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

7) Kommer det att finnas undantag där man slipper amortera, om jag till exempel får dålig ekonomi på grund av att jag blir långtidssjukskriven?

– Vi vill ju att det ska finnas en flexibilitet i den här tillämpningen, så bankerna kan göra undantag om man blir till exempel arbetslös eller långtidssjukskriven. Men exakt hur vi definierar det, det kommer vi att få återkomma till.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

8) Om jag behöver byta tak på mitt hus, och ta ett större lån för det, kommer det då att räknas som ett nytt lån?

– Det är en sådan fråga som vi också vill titta närmare på, där har vi inte kommit till en slutsats på och satt ner foten på ännu.

Svar från Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

 

9) Hur bör jag tänka som bostadsspekulant i nuläget?

– Ska man köpa någon gång nästa år till exempel så får man ju räkna med en ökad kostnad om det här förslaget har hunnit gå igenom. Så räkna med det i kalkylen, och ha en beredskap för det.

Svar från Pontus Kopparberg, vd på mäklarbyrån Bjurfors Stockholm.

 

10) Om jag ska sälja min bostad – ska jag skynda mig nu då, så de tänkbara köparna slipper åka på amorteringssmällen?

– Ja, det kan man nog säga faktiskt. Det kan ju vara ett råd, om man ändå funderar på att sälja, så varför inte göra det nu när köparna faktiskt kan få ett lån som de slipper amortera på lika mycket. Krasst så är väl det ett tips faktiskt.

Svar från Pontus Kopparberg, vd på mäklarbyrån Bjurfors Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag