Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 av 77 vanvårdade katter fick leva

Bilder på några av de vanvårdade katterna på Hertsön i Luleå.Foto: Länsstyrelsen

När länsstyrelsen i januari hittade 77 katter i en trerummare på Hertsön i Luleå omhändertogs de allihop. Flera av dem var inavlade.

Som Expressen) tidigare har skrivit, togs katterna om hand av länsstyrelsen i januari i år. Det var med hjälp av polisen som alla katterna kunde tas ut ur den lägenhet där de hade vanvårdats.

Redan i trapphuset kändes en tydlig doft av ammoniak av all urin och avföring från de många djuren, enligt länsstyrelsen.

Den 45-årige mannen som hyste katterna hade vid tidigare försök till inspektion vägrat att släppa in länsstyrelsens djurskyddshandläggare.

Inavlade katterna

Tidningen NSD, Norrländska socialdemokraten, berättar nu att bara tio av de totalt 77 upphittade katterna fortfarande är i livet. De fraktades efter omhändertagandet sedan till hund- och kattpensionatet Binagården där deras hälsa undersöktes.

Andreas Laine, delägare i hund- och kattpensionatet Binagården, som tog emot katterna säger till NSD:

– Det är flera syskon som förökat sig med varandra, säger han.

Fem av de omhändertagna katterna från Hertsön har fått nya hem, tre flyttade tillbaka till ägaren och två är kvar på Binagården.