Här bodde Louise tillsammans med sin far, en missbrukande psyksjuk man. Foto: Polisen
Här bodde Louise tillsammans med sin far, en missbrukande psyksjuk man. Foto: Polisen

10-åring placerades hos missbrukande far

Publicerad
Uppdaterad
Den tioåriga flickan behövde ett hem.
Då placerades hon hos sin far - en kriminell missbrukare som hade permission från rättspsykiatriska avdelningen på Ryhovs lasarett.
I tisdagens Uppdrag granskning i SVT berättas historien om Louise, som i fem år tvingades leva i fullständig misär.
- Det här är bland det värsta jag har sett, säger SVT:s Janne Josefsson.
Louise pappa satt inne för dråpförsök på den rättspsykiatriska avdelningen på Ryhovs lasarett när han under en permission fick vårdnaden om sin tioåriga dotter. Dottern hade då blivit utkastad av sin mamma i Bergsjön i Göteborg. I fem år flyttade hon runt i Småland med sin psykiskt sjuka och aggressiva pappa. På slutet bodde de i en nedsliten husvagn utan värme i Österbymo, i samhället Åsby, på gränsen mellan Småland och Östergötland.

"En rad tillkortakommanden"

- Trots att det var ett konfliktfyllt ärende från början kollade de sociala myndigheterna inte upp pappan. Det finns en rad tillkortakommanden i det här. I reportaget ifrågasätter vi starkt hur detta har kunnat ske. Hur socialen fullständigt har kunnat missa det här. En mamma och en pappa fallerar, dessutom gör myndigheterna detsamma, säger Lars-Göran Svensson som tillsammans med Janne Josefsson har gjort reportaget som sänds i SVT på tisdagskvällen.
- När mamman kastar ut dottern åker socialen i Göteborg till Vetlanda där pappan har en lägenhet och skriver i sin rapport att här kommer dottern få sina behov tillgodosedda. Det skriver något i stil med att området är barnvänligt och lägenheten ljus och fin. Vad de fullständigt missar är att pappan är på permission från rättspsyk där han avtjänar ett straff för ett grovt brott. Det är helt häpnadsväckande, säger Janne Josefsson.

Sov i bil på julafton

Under de fem år som Louise bor hos sin pappa reagerar skolan gång på gång på att något inte står rätt till. Louise är under perioder borta hela terminer. Men när rektorer, lärare och skolsköterskor slår larm skyller socialen på skolan.
- Flickan sover bland annat i en bil på julafton. Polisen larmar, grannar larmar, skolan larmar. Men socialen gör ingenting, när vi i efterhand frågat varför säger de bara att de missat, vilket är väldigt svårt att förstå hur de har kunnat göra. Det kan ligga till så att de själva har varit rädda för mannen. Han hade hotat många och var känd för att vara väldigt aggressiv och ha vapen. Om det är så att socialen under alla dessa år valt att inte ingripa på grund av rädsla är det fruktansvärt, säger Janne Josefsson.

Flydde från pappan

Arbetet med repotaget har berört mycket. Janne Josefsson har aldrig hört talas om en liknande historia.
- Det här är nog det starkaste jag har gjort. Vi slår oss för bröstet i det här landet och säger att vi har en stenhård socialtjänstlag men sedan ingriper inte socialen när omgivningen slår larm. Och det värsta av allt kanske är att de människor som är ansvariga för att detta sitter kvar som om ingenting har hänt, säger han.

Utnyttjades sexuellt

Förra året när Louise skulle fylla 16 lyckades hon fly från sin pappa. Först då reagerade de sociala myndigheterna. Louise omhändertogs och placerades i en fosterfamilj och efter ett tag började hon berätta vad hon varit med om. Det kom då även fram att pappan utnyttjat henne sexuellt under fem år. Han dömdes för våldtäkt mot barn och avtjänar i dag sitt straff på rättspsykiatriska avdelningen på Ryhovs lasarett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag