Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 år senare – här äter Annie Lööf upp en högersko i ”Nyhetsmorgon”

Följ Expressens livesändningar
Annie Lööf riktade in sig på skons främre del.
Foto: TV4 Nyhetsmorgon

Till slut, så.

Nu har Annie Lööf ätit upp en del av en högersko.

– Jag avrundar på bästa tänkbara sätt, säger Centerpartiets avgående partiledare i TV4:s ”Nyhetsmorgon” och medger att hon har varit irriterad över det klassiska citatet.

I en intervju med Expressen 2013 uttryckte Centerpartiets dåvarande partiledare Annie Lööf att ”jag äter hellre äter upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna”.

Ett uttalande som har förföljt Annie Lööf genom åren.

Dels i samband med när Centerpartiet ingick i den kallade januariöverenskommelsen 2019 då Stefan Löfven kunde röstas fram som statsminister igen.

Men under tisdagsmorgonen fick Annie Lööf – till slut – äta upp sin omtalade högersko.

Nåja, i form av en tårta åtminstone.

Det var när hon gästade ”Nyhetsmorgon” i TV4 som den avgående partiledaren överraskades av programledarna och serverades en sko på ett fat.

– Vi kunde inte låta bli, förklarade programledarna Martin Järborg och Soraya Lavasani.

Annie Lööf fick smaka på en högersko efter tio år.
Foto: TV4 Nyhetsmorgon

”Det är klart att man har varit irriterad”

Annie Lööf har hävdat att det inte var hon som uttryckte de klassiska orden – utan hennes dåvarande presschef Anna-Karin Nyman som ska ha uttalat sig i partiledarens namn. 2019 startade Moderata ungdomsförbundet en insamling av högerskor till Annie Lööf, som placerades utanför Centerpartiets kontor, varpå partiledaren svarade på Instagram om att hon tillagat en ”skopytt”.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” kommenterade Annie Lööf uttalandet igen.

– Det är klart att man har varit irriterad på det där uttalandet, emellanåt, men jag tar fullt ut ansvar för att det har sagts och i mitt namn! Men jag tar samtidigt också känslan att jag sa ju det här för nio år sen, tror jag. Men nu har jag ätit upp den! konstaterade Annie Lööf.

Och tog sikte på skotårtans främre del.

– Jag avrundar på bästa tänkbara sätt.

https://twitter.com/sdriks/status/1083739981917704193?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1083739981917704193%7Ctwgr%5E07c3e31f7dae1041db4c89d4ad27bfdd289065e7%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fannie-loof-svarar-pa-mufs-skohan%2F

Annie Lööfs klassiska ögonblick – bland annat med Löfven och Åkesson:

Genom åren har Annie Lööf bidragit till flera klassiska ögonblick i olika debatter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.