Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 000-tals flyr sina hem i Sydostasien

Vietnam förbereder sig inför tyfonen som drar vidare mot Sydostasien efter förödelsen i Filippinerna.Foto: Vietnam News Agency/AFP

Efter förödelsen på Filippinerna drar tyfonen Haiyan vidare mot Vietnam.

20 000 familjer har evakuerat hamnstaden Da Nang, skriver lokala Tuoi Tre News

– Det här kan bli den starkaste stormen att nå fastlandet i Vietnams historia, säger meteorologen Bui Minh Tang.

Klockan fyra på söndagsmorgonen lokal tid väntas tyfonen Haiyan slå mot kusten i centrala Vietnam, med vindhastigheter på upp emot 61 meter per sekund, enligt Bui Minh Tang vid Vietnamns statliga meteorologiska institut NCHMF.

Redan i kväll väntas nederbörd på mellan 200 och 600 millimeter, enligt Bui Minh Tang.

Trots att tyfonen förlorat i styrka förbereder sig invånarna längs Vietnams kust nu på det värsta.

Tätar med sand

Vietnam har tidigare i år drabbats av två tyfoner – dock inget av Haiyans styrka.

– Haiyan är två eller tre gånger så stark som Wutip och Nari, och den väntas göra mycket mer skada, säger Rödakors-representanten Michael Annear, till nyhetsbyrån AFP.

Bilder från Tuoi Tre News visar hur familjer i Da Nang flockas till stranden för att hämta den sand de stormsäkrar husen med.

Det bor drygt 800 000 människor i Da Nang, landets tredje största stad vars flygplats är ett nav för många turister som vill utforska landet.

20 000 familjer hemlösa

Van Huu Chien, ordförande i Da Nangs folkkommitté, berättar för tidningen att 20 000 familjer har lämnat sina hem och 2 000 båtar kallats in i hamn.

Innan klockan ett på söndagen lokal tid ska 216 000 sättas i skydd i provinsen Quang Ngai och fiskebåtar ska hålla sig i hamn.

Tyfonen väntas sedan fortsätta uppåt längs landet.

Skyddsstyrkor beredda

Enligt Tuoi Tre News uppger nationella räddningsstyrkor att 450 000 soldater och hemvärn står redo, för att med tolv flygplan, 256 skepp och 2,680 landfordon tackla tyfonen.

En av svårigheterna för räddningsstyrkor i Filippinerna var just att elnät och kommunikationer slogs ut, tillsammans med vägnät, vilket gjorde det svårt att ta sig till de värst drabbade områdena.

Tidigt på lördagsmorgonen hade över 100 personer rapporterats döda på Filippinerna i sviterna efter Haiyan.

Norske miljardären som räddar Isabella Löwengrip

Här är miljardären som köpte skönhetsbolaget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.