Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1-åring skulle utvisas - nu backar migrationsverket

Migrationsverket ville utvisa en 14 månader gammal flicka till Irak.

Anledningen var att ett passärende har dragit ut på tiden.

Men efter SVT:s publicering backar migrationsverket.

För tio dagar sedan fick familjen ett brev där det stod att deras ettåriga dotter har åtta veckor på sig att lämna Sverige.

Migrationsverket meddelade i sitt beslut att om flickan inte lämnar landet i tid kan hon få återreseförbud.

Född i Sverige

Flickan föddes i Sverige förra sommaren. Hon är precis som sin mamma, pappa och sina storebröder irakisk medborgare.

Familjen, som flytt sitt hemland, har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd.

Anledningen till att migrationsverket ville utvisa den lilla flickan beror på att ett passärende på Iraks ambassad dragit ut på tiden.

Enligt SVT skrev migrationsverket att flickan inte är "undantagen från kraven att ha en giltig passhandling" och därför skulle hon utvisas.

Detta trots att familjen i augusti skickade in ett intyg från Iraks ambassad, som förklarade att det för tillfället inte är möjligt att utfärda pass på grund av tekniska problem med det irakiska passystemet.

Migrationsverket backar

På söndagseftermiddagen, efter SVT:s publicering, meddelade migrationsverket att de backar. Myndigheten beklagade och hälsade att det gått för fort. Ärendet ska nu tas upp på nytt, skriver SVT.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.