Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

1-åriga renen älskar fotboll och kramar

1-åriga renkalven Násti är inte som andra renar. Hon älskar människor, kurragömma – och fotboll. Här syns hon med Caroline Johansson Svonni, 24.
Foto: Privat
Som liten överlevde hon en björnattack. "Det är min lilla mirakelren", säger Caroline.
Foto: Privat
Hon vill hellre vara med människor än andra renar.
Foto: Privat

Renkalven Násti, 1, är inte som andra renar.

Hon spelar fotboll, gillar kurragömma och älskar människor.

– Det är min lilla mirakelren, säger Caroline Johansson Svonni, 24, från Tornedalen.

Renkalven fick namnet Násti som betyder stjärna på samiska. Och för Caroline känns det som en lycklig stjärna vakar över det lilla djuret.

– Hon följer varje steg jag tar, kommer när jag ropar och är bara helt underbar! berättar Caroline som kommer från en renägarfamilj i byn Männikkö, inte långt från Tärendö - Charlotte Kallas hemby.

Förra sommaren blev Nástis mamma slagen av en björn i skogen. Renkon var Carolines vaja och försedd med en sändare. När man upptäckte att vajan inte rört sig på flera dagar enligt GPS:en förstod man att något hänt.

Överlevde björnattack

Mycket riktigt - ute i terrängen hittades renkon död och delvis uppäten. Det var fullt av björnspillning runt kadavret.

Men kon var inte ensam, plötsligt tittade en liten kalv fram i buskaget. Det var Násti, bara några veckor gammal. Hon hade överlevt björnattacken och klarat sig ensam i naturen.

– Hon var jättemager och liten och fick följa med hem till gården. Vi matade henne med lammnäring för hon gillade inte råmjölk. Men det gick bra och hon växte till sig, berättar Caroline.

Násti blev snart fäst vid människor och speciellt sin matte Caroline. De har haft mycket kul ihop.

Exempel på Nástis favoritbus: fotboll, dans och kurragömma

– Jag har aldrig tidigare varit med om detta innan, eller ens haft en aning att en ren kan bli så tam. Hon är som min lilla hund, säger Caroline som pluggar till idrottslärare i Umeå, men tagit studieuppehåll bland annat för att sköta sin renkalv.

I våras gjordes ett försök att återföra Násti till renhjorden, men det funkade inte så bra. Nu är hon tillbaka på gården.

– Hon vill hellre vara med människor och så får det bli. Kanske kan hon bli en turistattraktion, för hon gillar att bli klappad och matad med lav och mossa, funderar Caroline.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.