Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

1 april: Roligaste och värsta aprilskämten folk inte slutar prata om

Kjell Stensson påstod att folk kunde få färg-tv när allt gjordes i svartvit. Foto: OKÄND
Aprilskämt: Här odlas telefonstolpar. I förgrunden några riktiga stolpskott. Foto: LARS ANDERSSON

Ingen vill bli lurad på 1 april.

Ändå går många på flera aprilskämt varje år.

Varför skojar vi med vänner och släktingar? Och vilka är de allra bästa aprilskämten? 

Seden att ”narra april” går tillbaka till 1600-talet i Sverige. Då gick skojet mest ut på att skicka i väg folk på osannolika uppdrag. Snickarlärlingar skulle hitta lite spikolja, någon annan fick uppdraget att hitta några ”synvinklar”. Nordiska museet berättar att folk i Västergötland fick 1742 uppmaningen att komma tidigare till gudstjänsten.

Skämten var oförargliga, men lite jobbiga för den som narrades. 

Varför luras vi 1 april?

Enligt vissa forskare finns det en trolig förklaring till varför vi skämtar med varandra 1 april. Och anledningen är att man förr firade nyår den 25 mars, i samband med vårdagjämningen när natt och dag är lika långa. I Frankrike firades detta en hel vecka. Och att fira nyår ansågs redan då lite gammaldags av dem som firade nyåret 1 januari.

Så för att driva med dem som var lite efter var det helt okej att skoja med dem. 

April, april din dumma sill…

Till Sverige kom tidningsskämten under 1900-talet. Nordiska museet berättar att Svenska Dagbladet läsare narrades 1 april 1911 av meddelandet att en indisk härskare lånat ut 60 elefanter till invigningen av OS i Stockholm 1912. De 50 första elefanterna skulle transportera en orkester som spelade de deltagande ländernas nationalsånger, på de sista tio elefanterna skulle det sitta elefantskötare som ropade ”Lirpa, lirpa”.

April, april, baklänges, alltså.

De som läste artikeln noga förstod att den var ett aprilskämt. Det var bara att fortsätta meningen ”April, april din dumma sill. Jag kan lura dig vart jag vill.  

https://youtu.be/tVo_wkxH9dU

Kända roliga aprilskämt i tv

Med tv:n blev aprilskämten mer kreativa. Ett av de första, och hyllat av humorsajten hoaxes.org som det roligaste är BBC:s reportage från en liten gård i Schweiz som odlade spagetti på det gamla sättet. Men skörden från spagettibuskarna hotades. Dels av dåligt väder och stora spagettifabriker från Italien.

https://youtu.be/IZa3Xrc1eqU

Färg-tv med en nylonstrumpa

Kjell Stensson var SVT:s teknikexpert och berättade initierat om alla tekniska nyheter. Tv-sändningarna var i svartvit och få hade en stereo hemma.

Stenssons trovärdighet var otroligt hög, så när han 1 april 1962 berättade att alla kunde få modern färg-tv genom att klippa sönder en nylonstrumpa och sätta framför skärmen, ja då tog svenskarna fram sina saxar.

Det skulle dröja ytterligare sju år innan färg-tv kom på allvar i Sverige.

https://youtu.be/9dfWzp7rYR4

 

Nej, pingviner kan inte flyga

Med modern teknik har det blivit enklare att vara övertygande med aprilskämten. Till 1 april 2008 berättade BBC världsnyheten att pingvinerna tagit ett nytt steg i evolutionen när de nu lärt sig att flyga. Den brittska tidningen Daily Telegraph korade klippet som det allra roligaste aprilskämtet någonsin.

Aprilskämt på Netflix

Streamingtjänsten Netflix har publicerat aprilskämt sedan 2013. Första året hittade företaget på en rad olika genres som ”surrealistisk ballet baserad på en skiva av William Shatner” (kapten Kirk i Star Trek). ”Reality-tv om folk utan verklighetsuppfattning” eller ”Filmer där Nicolas Cage får en episk härdsmälta.

2014 visade Netflix en 20-minutersdokumentär där bacon steks.

Flytta till Mars med Google och Virgin!

Googles aprilskämt

Sökverktyget Google har skämtat friskt på 1 april sedan år 2000. Många gånger har de skapat undersajter med uppenbara aprilskämt, som 2006 när de skapade ”Google Romance” där ensamma kunde söka efter sina själsfränder på Google. Året därpå erbjöds Gmail-användarna att de kunde få sina mejl skickade i pappersform i brevlådan via ”Gmail Paper”. Mejlen trycktes på återvunnen ekologisk sojaböns-slem. 

1 april 2008 skojade Google när de berättade att Google och Virgin startat VIrgle, ett företag för folk som vill bosätta sig på planeten Mars. 

2011 kunde den som kollade Google Maps hitta en massa farliga djur utplacerade i världen. Och vid skotska sjön Loch Ness hade någon lagt in en bild på det mytomspunna Loch Ness-odjuret.

2015 fick Google Maps en ny funktion. Under tio dagar kunde man spela Pac-Man längs gatorna i Pac-Maps.

Annonser med aprilskämt

Många företag har varit kreativa med aprilskämt. En del har träffat rätt, andra har misslyckats kapitalt. En annonsering som amerikaner fortfarande pratar om är när snabbmatkedjan ”Taco Bell” 1996 hävdade att de köpt nationalklenoden från självständighetstiden, ”Liberty bell” och döpt om den till ”Taco Liberty Bell”.

Många blev upprörda, men reklamexperter hävdade att Taco Bell fick ut tio gånger soå mycket för sina reklampengar med Taco Liberty Bell som om de annonserat på annat sätt.

Diktatorn Saddam Hussein och sonen Uday. Foto: CORBIS / SCANPIX / CODE 20795 CORBIS

Världens värsta aprilskämt

Skämtmuseet, Museum of Hoaxes, har listat världens värsta aprilskämt. När Saddam Hussein var diktator i Irak publicerade tidningen Babi, styrd av sonen Uday, skämtet att USA lyft sanktionerna mot Irak. Ett annat år hävdade diktatorns son att månadens matranson även innehöll bananer, Pepsi och choklad. Dessa två ”skämt” använde Irak om och om igen, tills stormuftin shejk Abdul Aziz bin Abdullah Al al-Sheikh i grannlandet Saudiarabien fick nog och krävde ett totalförbud av aprilskämt.  

Dåvarande kommunistregimen i Rumäninen hävdade att de skulle släppa namngivna politiska fångar, något de anhöriga bittert fick erfara var ett aprilskämt när de förblev inspärrade.

Under slutskedet av Irakkriget, 1 april 2003, höll Iraks Rysslandsambassadör en presskonferens där alla trodde att Irak skulle erkänna sig förlorade. I stället viftade Abbas Khalaf Kunfuth med ett papper som han hävdade var en nyhetsflash från Reuters och sa:

– USA har skjutit en kärnvapenmissil av misstag mot sina brittiska allierade och dödat sju soldater!

Det samlade pressuppbådet gapade av skräck, när ambassadören sa: ”April, april!”

Ett par dagar senare hade Irak kollapsat.

Första aprilskämtet i en dagstidning

Första kända aprilskämtet i en dagstidning är från 1846 då Evening Standard i London hade en annons där folk kunde åka till en adress för att titta på åsnor. Folk reste dit och började leta, tills de upptäckte att de förstod att de själva var åsnorna.