1 700 kvinnor från försvaret i det nya uppropet #givaktochbitihop

1 730 kvinnor har skrivit under uppropet #givaktochbitihop i DN Debatt.
Foto: MIKAEL SJÖBERG / PRESSENS BILD

Över 1 700 kvinnor skriver under uppropet #givaktochbitihop i DN Debatt mot kränkningar och övergrepp inom försvaret.

Kvinnorna menar i uppropet att det råder en tystnadskultur i Försvarsmakten.

I vittnesmålen berättar de om kränkande kommentarer, mobbning och våldtäkter.

1 730 kvinnor från Försvarsmakten går samman mot kränkningar och övergrepp i sviterna av #metoo. I uppropet #givaktochbitihop på DN Debatt delar kvinnorna sina egna erfarenheter av bland annat våldtäkter, mobbning och sexistiska kommentarer.

"Tystnadskulturer som säger 'givakt och bit ihop', och maktstrukturer där härskartekniker blundas för, gör att kvinnor som anmält övergrepp många gånger blivit ifrågasatta – och i vissa fall blivit än mer utsatta. I fortsättningen måste alla anmälningar tas på allvar.

Det är hög tid att Försvarsmakten försvarar våra intressen. På riktigt", skriver de i uppropet på DN Debatt.

Frida Linehagen, kapten och plutonchef för Sjöstridsskolan i Karlskrona, tror att många väntat på ett upprop från Försvarsmakten. Hon har själv erfarenheter av de kränkningar som tas upp i #givaktochbitihop.

– Jag har varit i försvaret i 18 år och den tiden har kantats av ganska många kränkningar. Subtila signaler, härskartekniker och så vidare, som jag är väldigt obekväm i. Också rent sexuella anspelningar – män som tagit sig friheten att ta på mig eller säga saker som inte är okej, säger Frida Linehagen till Expressen.

1 730 kvinnor har skrivit under uppropet #givaktochbitihop. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingenting med uppropet att göra.
Foto: SARA STRANDLUND

"Det gäller både kvinnor och män"

Många av kränkningarna kan förklaras av den kultur som råder inom Försvarsmakten, tror Frida Linehagen.

– En stor grej är den organisationskultur som vi har och som har funnits under väldigt, väldigt lång tid. Det finns föreställningar om att man ska vara på ett visst sätt och att gemenskap och sammanhållning är en förutsättning, men ingen självklarhet att vara med i, säger hon.

Enligt henne finns det stora brister hos ledarskapet inom försvaret.

– Vi har en väldigt bra försvarsmaktsledning som står för det här och är tydlig. I övrigt brister ledarskapet på många ställen, är min upplevelse. Vi behöver titta på de här olika fallen. Hur ser vår organisationskultur ut egentligen och hur kan jag bidra till den till det positiva? Det gäller både kvinnor och män.

Överbefälhavaren: "Det gör mig förbannad"

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén reagerar starkt på #givaktochbitihop. I ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida berättar han att han är ledsen, förbannad och besviken.

– Vi har under många år jobbat hårt med att öka jämställdheten och minska kränkande särbehandling men jag inser att vi inte har lyckats komma till rätta med det här. Det gör mig ledsen. Det gör mig förbannad. Men framför allt så blir jag väldigt besviken, säger Micael Bydén och fortsätter:

– Den här typen av ageranden är helt oacceptabla. Den som inte kan leva efter Försvarsmaktens värdegrund har ingenting i Försvarsmakten att göra, säger Micael Bydén.

Sa ifrån i fikarummet – fick svaret "har du mens, eller?"

Major Hanna Jungwallius vid Luftstridsskolan i Uppsala säger till Ekot att sexismen är utbredd inom försvaret, där hon arbetat i 30 år.

– Som kvinnor har vi blivit fråntagna en mängd olika områden och arbetsmiljöer där vi inte har kunnat eller orkat befinna oss, där det dikterats sätt att vara på som vi inte skriver under på. Som Försvarsmakten definitivt inte skriver under på, säger hon till Ekot.

Hon berättar specifikt om en händelse där män spelade upp en porrfilm i fikarummet. När hon sa ifrån fick hon höra kommentaren "Har du mens, eller?". Om de kvinnor som säger ifrån eller anmäler berättar hon:

– Man blir fruktansvärt ifrågasatt. Man får uppmaningen att helt enkelt giv akt och bit ihop.

Många yrkeskårer har bildat egna upprop mot övergrepp och trakasserier sedan #metoo – bland annat skådespelare, jurister, politiker, vårdpersonal, musiker, lärare, elever, psykologer och journalister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.