Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1 269 elever delar på en skolpsykolog

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: COLOURBOX

Barn och unga mår allt sämre. 

Men enligt en färsk undersökning av tidningen Läraren finns det stora brister i skolornas hantering av elevhälsa.

Granskning visar att det endast finns en skolpsyklog per 1 269 elever i grundskolan. 

Svensk skollag säger att det är ett krav att skolorna ska tillhandahålla resurser som skolsköterska, skolläkare, skolpsykolog och kurator. Trots det är det många elever som aldrig kommer i kontakt med varse skolpsyklog eller skolläkare. 

Enligt en ny undersökning, gjord av tidningen Läraren, finns det stora brister. Deras granskning visar bland annat att det endast finns en skolpsykolog per 1 269 elever i grundskolan. Vilket är dubbelt så många elever som psykologförbundet rekommenderar. 

”En skolpsykolog kan göra stor nytta”

Även kuratorerna på skolorna ansvarar för fler elever än vad som rekommenderas. I genomsnitt ansvarar de för 427 elever, vilket är 127 fler än som bedöms rimligt. 

– Det är en alldeles för hög siffra. Vi vet att skillnaderna är stora mellan skolor, vilket betyder att elever på många håll inte får tillgång till den psykologresurs som de har rätt till och att det inte finns någon likvärdighet i skolan, säger Kristina Taylor är ordförande för Psykologförbundet, till Läraren.

Hon menar att tillgången till psykolog är viktig för elevernas hälsa:

– En skolpsykolog kan göra stor nytta med ett stort antal elever om den får vara med på den strategiska nivån, med det förebyggande och främjande arbetet. Det skulle vi vilja se mer av. 

Ovanligt att elever träffar läkare 

Lärarens granskning visar också att bemanning av skolläkare är lägre än riktmärket. Enligt Sveriges kommuner och Regioner (SKR) finns det en läkare per 9 430 elever, rekommendationen ligger på 4000. Detta innebär att många elever aldrig eller sällan får träffa en läkare under grundskoletiden. 

Skolöverläkaren Josef Milerad är kritisk:

– Det är inte ovanligt att elever som behöver bedömning eller remiss till hälso- och sjukvården aldrig får träffa skolläkaren. De får i stället standardbedömningar, ibland rycker rektorn in och remitterar elever till BUP. En elevhälsa där läkare inte hinner träffa elever gränsar till en parodi på god hälsovård, säger Josef Milerad, som också är docent vid Karolinska institutet och ordförande i Skolläkarföreningen, till Läraren.

Lärarens granskning

Skolläkare: 9 430 elever

Skolläkarföreningens rekommendation är max 4 000 elever. Det är en övre gräns för att skolläkaren ska hinna med sitt lagstadgade uppdrag då var tionde elev behöver särskilt stöd eller remiss till hälso- och sjukvården, anser föreningen. Föreningens egna undersökningar har tidigare visat att skolläkare på många håll har ansvar för runt 15 000 elever. Läkare som köps in per timme syns inte i Lärarens siffra.


Skolsköterska: 412 elever 

Riksföreningen för skolsköterskor hade tidigare en rekommendation på max 400 elever, men anser inte längre att den är giltig. Skolsköterskor har fått ett utökat tvärprofessionellt och förebyggande uppdrag, samt fler vaccinationer. Elevunderlaget spelar stor roll för vilken bemanning som behövs, vilket gör det svårt att ge en allmän rekommendation, anser föreningen. 


Kurator: 427 elever

Akademikerförbundet SSR:s rekommendation är max 300 elever.  


Psykolog: 1 269 elever

Psykologförbundets riktmärke är 500 elever. 


Specialpedagog: 233 elever

Lärarförbundet har ingen rekommendation för specialpedagoger och speciallärare då man anser att det är svårbedömt, bland annat för att yrkesgrupperna har ett brett arbetsområde. 


Speciallärare: 275 elever  


Antal elever per anställd i elevhälsan i gymnasieskolan 

Gymnasiet

Skolläkare 32 462 elever

Skolsköterska 512 elever

Kurator 468 elever

Psykolog 2 985 elever

Specialpedagog 361 elever

Speciallärare 399 elever


Källa: SKR och Skolverket. Siffrorna gäller antalet elever per anställd i den kommunala grund- och grundsärskolan samt gymnasie- och gymnasiesärskolan 2019. 


Svensk skola delar ut gratis mensskydd 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.