Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1 200 fångar i protest mot indragen styrketräning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Interner vid 21 av landets drygt 50 kriminalvårdsanstalter och häkten gick ut i strejk på måndagen.

De protesterar mot planerna på att minska möjligheterna till styrketräning för de intagna i fängelserna.

- Av de rapporter jag fått rör det sig om en begränsad aktion på de berörda anstalterna. Det är en del av internerna som strejkar och det rör sig om en lugn och sansad aktion. Det har inte förekommit några våldsinslag alls, säger Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetschef Christer Isaksson. Det är internernas organisation Frio som utlyst en landsomfattande protest för att få behålla möjligheterna att styrketräna med skivstänger med fria vikter. Fångarna vid anstalten i Skänninge avbröt sin aktion redan efter lunch. Vid de övriga anstalterna är protestaktionen tänkt att pågå under en dag. Över tusen i strejk"Det är totalt cirka 1 200 intagna som deltar i aktionen, det rör sig om cirka en femtedel av de som sitter i häkte eller på anstalt. Aktionen har fått stöd på ungefär en tredjedel av landets anstalter och häkten, säger Kriminalvårdens pressekreterare Merja Metell Suomalainen. - Jag har viss förståelse för internernas missnöje. Det finns flera skäl till att den här typen av styrketräning tas bort. Dels säkerhetsskäl, då vikterna kan användas som vapen och tillhyggen. Men det handlar också om att bryta ner den machokultur som finns innanför murarna och vi vill begränsa möjligheterna för de intagna att bygga upp sig till muskelberg, säger Christer Isaksson. Förslaget om att stoppa styrketräningen på anstalterna kom från landshövding Björn Eriksson i den statliga utredning som tillsattes för att se över säkerheten på landets anstalter efter flera fall av spektakulära rymningar.

Machokultur

 - Machokulturen är ett hot även mot vakterna. Jag är emot att staten finansierar uppbyggnaden av potentiella mordvapen, konstaterade Björn Eriksson för TT när han lade fram sin utredning med förslaget. - Vi tycker att det är bra att internerna vill hålla sig i form och vi ser gärna att de tränar regelbundet. Men vi ville inte medverka till att våldsmän bygger upp sina muskler och sin styrka så att de blir ännu farligare när de släpps ut. I stället för en ensidig styrketräning är det bättre om de bygger upp sin allmänna kondition och uthållighet och bollkänsla genom en mer varierad träning, säger Christer Isaksson. De interner som deltog i strejken på måndagen låstes in i sina celler. - Vi följer de rutiner som finns och av säkerhetsskäl får de strejkande sitta i sina celler och får endast göra några kortare rastpromenader under dagen, säger Christer Isaksson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.