Hoppsan!
Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?
Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.
Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?
Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.
Stora delar av den ryska krigsindustrin köper och använder svensk teknik.
Expressens granskning har identifierat ett 80-tal ryska bolag som tillverkar vapen och militär teknik och som alla köpt utrustning tillverkad av svenska industrikoncerner som SKF, Atlas Copco, Sandvik och Seco Tools.
Det handlar om över 1 000 affärer sedan 2014.
Bland köparna finns producenter av raketer, bomber, stridsflygplan och helikoptrar – vapen som just nu används i kriget i Ukraina.
Expressen har i en unik granskning kunnat avslöja hur svenska industrikoncerner under flera år sålt teknik till bolag i det ryska kärnvapenprogrammet. Affärerna avslöjas i avtal och dokument från statliga ryska upphandlingar.
De svenska bolagen är Sandvik och dess dotterbolag Seco Tools, Waterjet Sweden, Atlas Copco och SKF.
Men det är inte bara kärnvapenindustrin i Ryssland som köpt svensk teknik.
Bland de som köpt svensk teknik hittar vi en stor mängd ryska företag som tillverkar konventionellt krigsmateriel. Totalt rör det rör sig om långt mer än 1 000 upphandlingar av svenska produkter sedan 2014. Många av vapnen som tillverkas av dessa företag används just nu i Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina.
Bland produkterna som kunderna producerar finns allt från attackhelikoptrar och stridsflygplan till kryssningsrobotar och de kända automatkarbinerna Kalasjnikov. Kalasjnikovkoncernen har mellan åren 2013 och 2018 gjort 73 inköp av Sandvik-produkter.
När Ryssland invaderade Ukraina meddelande merparten av alla västerländska bolag i Ryssland att de pausar eller upphör med verksamheten.
Att svenska industrikoncerner verksamma i Ryssland nu tar avstånd från Vladimir Putin och det ryska kriget mot Ukraina kommer efter en global våg av solidaritet med Ukraina. Men för bara drygt en månad sedan pågick affärerna som vanligt.
Och just nu försöker flera ryska bolag köpa på sig reservdelar och förbrukningsvaror till sina svenska maskiner. Den förste mars i år skrev Kazans Helikopterfabrik, som tillverkar militära helikoptrarna Mi8 och Mi17 exempelvis ett kontrakt på inköp av Sandvik-instrument värt 38 miljoner rubel. Affären gjordes med en fristående rysk återförsäljare, enligt uppgift i den ryska databasen över upphandlingar.
Industrikoncernen Sandvik sticker ut – granskningen visar att mer än 80 ryska bolag som tillverkar vapen och krigsmateriel har köpt deras produkter sedan 2014.
I vissa fall direkt från Sandviks ryska bolag - i många andra fall via fristående ryska distributörer.
Sandviks talesperson Johannes Hellström skriver till Expressen att företaget stärkt sina kontroller genom åren.
”När det gäller Ryssland så uppdaterades processerna 2014 med screening av kunder mot tillämpliga nya sanktionsbestämmelser. Kontrollramverket för handel med Ryssland har även det uppdaterats löpande i takt med regelverket, och gradvis blivit allt striktare.”
I augusti 2014 – bara några månader efter Rysslands illegala annektering av den ukrainska halvön Krim och samtidigt som ryska reguljära styrkor deltog i de blodiga striderna i östra Ukraina – arrangerade Sandvik i Ryssland ett seminarium i samarbete med ett universitet där rysk flygindustri var inbjuden. Seminariet hölls i den sibiriska staden Irkutsk och deltog gjorde, förutom flera civila flygplanstillverkare, även ingenjörer från Suchois filial KNAAZ som tillverkar flera varianter av stridsflygplan.
Bland annat förevisade Sandviks ingenjörer utrustning för att fräsa i titan och aluminium. Medarbetare från Kazans Helikopterfabrik, som nu är en återkommande kund av Sandvik produkter, närvarade vid seminariet.
Även flygplanstillverkaren Suchoj har varit kund hos Sandvik i Ryssland. Mellan åren 2015 och 2017 skrev Suchoj direkta avtal med Sandvik på närmare 800 miljoner rubler (cirka 113 miljoner kronor enligt den valutakurs som gällde den 31 december 2017).
Suchoj tillverkar bland annat bomb- och stridsplanet Su-34 som använts flitigt för att bomba ukrainska städer i kriget.
Sandvik har under flera år haft ett samarbete med Suchoi kring det civila flygplanet Superjet – men Expressens granskning visar att affärerna inte är begränsade till den civila delen. Vid många tillfällen har instrument och utrustning levererats till filialer som tillverkar stridsflygplan.
Andra återkommande kunder är aktiebolagen Saljut och Vympel som ingår i den statliga koncernen ”Tactical missiles corporation” och som tillverkar olika typer av missiler och bomber.
Sandviks talesperson Johannes Hellström skriver till Expressen att de sedan länge har ”rutiner för Trade Compliance på plats för att säkerställa att vi levererar våra produkter i linje med gällande internationell rätt och handelsrestriktioner.”
Men Expressens granskning visar på direkta kontrakt mellan de ryska dotterbolagen och vapentillverkare.
Även Seco Tools – som ägs av Sandvik – har haft avtal med ett bolag i ”Tactical missiles corporation” som helt öppet på sin hemsida visar upp de olika typer av flygbomber och kryssningsmissiler som bolagsgruppen tillverkar.
”Alla direktkunder ska genomgå en detaljerad screening innan försäljningsavtal får undertecknas. Våra distributörer har genom de avtal vi tecknar med dem ansvar att följa samma regler som Sandvik”, skriver Johannes Hellström och uppger att de stängt av återförsäljare för att de inte levt upp till reglerna.
Atlas Copco har i ett mejl till Expressen bekräftat uppgifterna i granskningen.
”Vi har genom era frågor blivit uppmärksammade på att vårt ryska bolag har sålt till de företag som ni listar ovan och har inlett en vidare utredning. Exakt vilka processer eller del av dessa bolags verksamhet vårt ryska bolag sålt till kan vi i nuläget inte svara på” skriver Sara Hägg Liljedal kommunikationsdirektör.
Enligt Atlas Copco har de hittat 53 affärer i strid med sina egna regler och nu har de tillsatt en utredning.
Familjeföretaget Waterjet Sweden AB från Ronneby tillverkar en unik typ av skärutrustning som med vattenstråle och sand gör det möjligt att göra exakta snitt i hårdmetall. Enligt tull-dokumenten Expressen har tillgång till har Waterjet Sweden sedan 2011 vid mer än 2000 tillfällen exporterat utrustning till Ryssland.
Mottagaren har i de flesta fall varit företaget AO Rosmarkstal – som har ett stort antal kunder inom vapenindustrin. Bland annat Kalasjnikov-koncernen.
”När det inte har krävts något exporttillstånd har vi levererat produkter, vi har inte gjort någon egen utvärdering”, skriver han.
Water Jet Swedens vd Lennart Svensson säger att de sökt och fått tillstånd för export vid de tillfällen som det har behövts.
”Ja vi kände till att Rosmark hade kopplingar till försvarsindustrin. Vi har därför varit särskilt noga med att söka exporttillstånd för produkter som har krävt detta.”
Svensk teknik har i flera år använts av ryska statens tillverkare av kärnvapen, kan Expressen avslöja i en unik granskning. Dokument och avtal från ryska upphandlingar visar hur utrustning från svenska industrikoncerner som Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco sålts och levererats till organisationer i det ryska kärnvapenprogrammet.
Mattias Carlsson är undersökande reporter på Expressen och ingår i den prisbelönta grävgruppen. Han bevakade krigets utbrott på plats i Ukraina och har arbetat med granskningen av svenska industrikoncerners affärer i Ryssland sedan han kom hem därifrån.
Han har tidigare tilldelats Guldspaden för granskningen i Dagens Nyheter om ”Slöseriet med skattepengar” som bland annat ledde till att Tillväxtverkets generaldirektör fick sparken. Han tilldelades även Guldspaden för en granskning av Riksrevisionen som ledde till att samtliga tre riksrevisorer avgick. Som en följd av avslöjandena ändrades senare också grundlagen.