Torypolitikern David Davis röstade mot en terroristlag och avgick sedan. Vilken svensk borgerlig politiker vågar rösta emot Sten Tolgfors FRA-lag? Foto: Luke Macgregor
Torypolitikern David Davis röstade mot en terroristlag och avgick sedan. Vilken svensk borgerlig politiker vågar rösta emot Sten Tolgfors FRA-lag? Foto: Luke Macgregor

080616: Stoppa FRA-lagen!

Publicerad
Uppdaterad
I morgon debatterar riksdagen lex Orwell - FRA-lagen - och på onsdag är det omröstning. Expressen har i en tidigare ledare(8 juni) efterlyst fyra modiga borgerliga riksdagsledamöter som vågar gå emot Sten Tolgfors och alliansregeringens övervakningsstat. Fler behövs inte för att fälla förslaget.
Vi upprepar vår efterlysning: vilka har civilkurage nog att rösta efter sin övertygelse? Eller tänker kritiker mot FRA-lagen - som Fredrick Federley (c) och Birgitta Ohlsson (fp) - helt enkelt smita från omröstningen?

FRA-lagen utgör ett tydligt varningsexempel på hur riksdagen devalverar sin egen makt, en riksdag där de borgerliga riksdagsgrupperna fungerar som transportplutoner iAlliansens lydiga transportkompani.
Om inte enskilda riksdagsledamöter kan avvika från partilinjen i en sådan här kontroversiell och samhällsfarlig lagstiftningsfråga är detta även riksdagens kris. Och om regeringens ord automatiskt blir lag kan vi ju formalisera detta rädslans parlament och endast ha en representant från varje parti på Helgeandsholmen.

Politiker med civilkurage finns i Storbritannien. Torypolitikern David Davis är en riktig frihetskämpe för grundläggande medborgerliga rättigheter.
I onsdags lyckades en hårt pressad Gordon Brown driva igenom en lag i underhuset som innebär att terroristanklagade personer ska kunna spärras in i 42 dagar utan något häktningsbeslut.
De konservativa röstade mot förslaget. "När vi förstör våra friheter så gör vi jobbet åt terroristerna", sade Toryledaren David Cameron. Hans partikamrat David Davis röstade inte bara emot denna extrema lag; han valde dessutom att i protest lämna sin plats i parlamentet.

Så uppträder en politiker som med kraft och övertygelse kämpar för att terroristrädslan inte ska importera totalitära staters lagstiftning till västliga demokratier. Googles talesman i integritetsfrågor har konstaterat att FRA-lagen "liknar något som hittats på av Saudiarabien och Kina."

Alliansens riksdagsledamöter är, medCamerons ord, på väg att förstöra våra friheter och göra jobbet åt terroristerna. Vi tvingas säga adjö till de grundlagsskyddade brevhemligheten och källskyddet. Vi tvingas säga adjö till rättssäkerheten när FRA kan läsa våra mejl med hänvisning till lagtextens godtyckliga formulering om ett "yttre hot".
Bara det faktum att en före detta Säpochef, Anders Eriksson, kritiserar lagen för brister i rättssäkerheten visar vilken farlig väg Sveriges riksdag är på väg att välja.
Politiskt civilkurage utgör en bristvara i Sverige. Det har att göra med att all makt utgår inte från folket, trots grundlagens formulering, utan från partierna. I Storbritannien är det annorlunda, där är politikerna personvalda och där ska nu David Davis svara inför och förhoppningsvis hyllas av väljarna i sin valkrets.

Den extrema partilojaliteten är också ett arv från den gamla svenska enpartistaten. Frånvaron av maktskiften har skapat ett ängsligt politiskt klimat i riksdagen. Socialdemokratiska minoritetsregeringar har hållit stenhårt i partipiskan och vid de få tillfällen vi haft borgerliga regeringar har partiledarna varit måna om att försöka uppvisa en så enad front som möjligt.
Borgerliga riksdagsledamöter måste våga bryta detta arv. Det är rätt att göra uppror mot partiledningen. Sänk FRA-lagen!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag