Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vegansemla på väg att vinna – då ställde Arla in tävlingen

Vad är hemligheten bakom en riktigt god semla? Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholmger sina bästa tips. Inslaget är från 2019
Erika och Jonas Frost.
Foto: Privat.
Open New Doors bidrag till tävlingen.
Foto: Open new doors Bahnhof
Foto: Arla.

För nionde året i följd skulle Arla kora Sveriges bästa semla, men fyra veckor in i tävlingen ”Stans bästa semla” avbröts den.

I två veckor hade vegankaféet Open New Doors i Mjölby då toppat listan, och ägaren Jonas Frost tror att deras växtbaserade semla är anledningen.

– Vi är ett mejeriföretag som bland annat säljer grädde och smör, och vi vill ju självklart stötta de som använder våra produkter, säger Erik Bratthall, presschef på Arla.

Det lilla kaféet Open new doors i Mjölby upptäckte Arlas tävling för tre veckor sedan.

– Vi tänkte att: ”Vi har en jäkligt bra semla”, och att det vore lite extra kul om ett vegancafé kunde vinna Arlas tävling ”Stans bästa semla”, säger ägaren Jonas Frost, som driver kaféet tillsammans med hustrun Erika.

– Jag och min fru diskuterade lite om Arla skulle göra någonting, hitta en paragraf om att vi inte kan vara med, men det har alltid stått att alla kaféer och bagerier är välkomna.

Men så var inte fallet. Under måndagen upptäckte de att Arla skrotat tävlingen helt – och gjort om reglerna.

– När jag skulle kolla om vi fortfarande ledde så fick jag beskedet att de hade ställt in hela tävlingen, och att de ska skänka 10 000 semlor från de 100 bästa kaféerna i tävlingen i stället för att ge de tre bästa en vinst.

Kommer bara köpa gräddsemlor

Men några semlor från Open New Doors kommer Arla inte att köpa, berättade företaget för kaféet på tisdagen. Företaget kommer bara att köpa ”klassiska gräddsemlor”.

– När de säger att de inte ens kommer köpa 100 semlor av oss, då tycker jag det blir tydligt att det var på grund av att vi är ett vegancafé.

Erik Bratthall, presschef på Arla, ger honom delvis rätt, men säger också att det handlar om att många kaféer helt enkelt inte ville tävla på grund av det kritiska läget branschen befinner sig i på grund av pandemin.

– Vi gjorde om det här för att kunna stötta fler. Vad vi gör här är att vi ger stöd till 100 caféer i stället för tre, säger han och fortsätter:

– Vi är ett mejeriföretag som bland annat säljer grädde och smör, och vi vill ju självklart stötta de som använder våra produkter, säger han.

”Jäkligt lågt”

Jonas Frost, Open New Doors, igen:

– Jag tycker det är jäkligt lågt att skylla på en pandemi som har pågått i ett år, fyra veckor in i en tävling som ska avgöras om en vecka, och dessutom se till så att vi blir helt utan något pris.

Att det inte blir några prispengar har han dock inga problem med.

– För oss var inte vinsten det vi var ute efter, det hade varit en jätte-PR-grej för vår del som ett veganskt kafé på landsbygden att vinna ”Stans bästa semla”.

Supersemlan i Stockholm väger 300 kilo: ”Tog i med allt man hade”

Ugnarna i Stockholm fick byggas om och bakverket köras fram med truck

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.