Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: IS kan ha tagit sig in bland passagerare på flygplatsen

Så stärker Europa gränserna – oro för flyktingvåg från Afghanistan.
USA gick tidigare under lördagen ut med ett meddelande om att amerikanska medborgare inte ska åka mot flygplatsen
Foto: TAYLOR CRUL / USAF / POLARIS POLARIS IMAGES
Amerikansk marinsoldat vid Kabuls flygplats.
Foto: ISAIAH CAMPBELL / USMC / POLARIS POLARIS IMAGES
Franskt plan som lämnar Kabuls flygplats.
Foto: ÉTAT-MAJOR DES ARMéES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amerikansk soldat vid Kabuls flygplats under fredagen.
Foto: TAYLOR CRUL / USAF / POLARIS POLARIS IMAGES
Amerikanska styrkor vid flygplatsen i Kabul.
Foto: LANCE CPL. NICHOLAS GUEVARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Portarna vid flygplatsen i Kabul ska ha stängts under lördagen och flyg ska ha slutat gå, enligt Expressens uppgifter. 

Källor uppger även för Expressen att anledningen ska vara att franska och amerikanska underättelseuppgifter i omlopp om att IS kan ha tagit sig in på flygplatsen och kan finns bland de personer som försöker fly från landet.

Nu uppför USA också alternativa rutter på grund av IS. 

Talibanernas övertagande av Afghanistan

USA gick tidigare under lördagen ut med ett meddelande om att amerikanska medborgare inte ska åka mot flygplatsen. NBC- journalisten Josh Lederman skrev på Twitter att anledningen var den ”potentiella säkerhetsrisken vid ingången till flygplatsen”.

Separat rapporterar New York Times att USA som största hot just nu ser att IS skulle iscensätta en attack som skadar USA och minskar den kontroll som talibanerna har. 

Pentagons talesperson John Kirby svarade på lördagseftermiddagen på frågan om hotet från IS och al-Qaida.

– Vi kommer inte gå in i detalj på olika hot.

CBS rapporterar att en före detta afghansk tolk uppger att talibaner utanför flygplatsen säger till folk att IS planerar en attack. Enligt CNN har militären börjat ta fram alternativa resvägar till flygplatsen på grund av hotet från IS.

– Det finns en stor sannolikhet att IS försöker utföra en attack mot flygplatsen, säger en talesperson för militären till nyhetskanalen.

”Gå tillbaka hem, annars skjuter jag dig”

Det har rått kaos på flygplatsen sedan evakueringen inleddes. Flera afghaner dog i samband med att de försökte följa med plan som lyfte under tisdagen. Och under resten av veckan har kaoset fortsatt. Sky News korrespondent Stuart Ramsay rapporterar om att flera personer har klämts ihjäl på flygplatsen. Enligt uppgift ska minst fem kvinnor ha klämts ihjäl.

Det förekommer även uppgifter om att personer skjutits till döds. En kvinna berättar för The Guardian att de nu har slut på mat och vatten och nu är i helt i talibanernas våld.

– Snälla, få ut oss härifrån. Läget är väldigt illa. Vi är fångar i helvetet, säger hon.

5 000 amerikanska soldater finns inne på flygplatsen. Utanför håller talibaner flygplatsen mot de folkmassor som vill ta sig in. Afghaner stoppas.

New York Times rapporterade på lördagen bland annat hur en taliban skrek till en afghan:

– Gå tillbaka hem, annars skjuter jag dig.

Minst 12 har dött

Minst tolv personer rapporteras ha dött vid flygplatsen. Det exakta antalet dödsoffer är okänt.

Flera terrorgrupper har kopplingar till Afghanistan. Den gren av talibanerna som nu kontrollerar Kabul – Haqqaninätverket – stöder al-Qaidas idé om global jihad.

Det finns även IS-närvaro i Afghanistan sedan 2014 när pakistanska talibaner kom till nordöstra Afghanistan som flyktingar i provinsen Nangarhar. Lokalbefolkningen märkte snabbt att de inte var vanliga flyktingar eftersom de började organisera sig militärt. 2015 utropade de sig som afghanska grenen av IS.


Magda Gad träffar kvinna som är glad över talibanstyret

Expressens Magda Gad är på plats i Afghanistan där talibanerna tar över landet bit för bit. Hör hennes intervju med en kvinna som säger att hon är glad över talibanstyret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.