Trumps minister beslagtog politiska motståndares data

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Det var under justitieminister Jeff Sessions tid som datan plockades ut.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Adam Schiff är en av de drabbade.
Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT

Donald Trump och hans administration begärde ut – och fick – data från Apple från ett dussintal personer med kopplingar till underrättelseutskottet i representanthuset. 

Det handlar om minst två demokrater, deras medarbetare och familjemedlemmar. 

En var minderårig.

Det avslöjar New York Times

I jakten på läckor var justitiedepartementet under Donald Trump berett att gå långt. Målet var att hitta den eller de som försåg media med hemliga uppgifter kring kontakter mellan Trumps medarbetare och Ryssland.

För att göra detta begärde man under 2017 och 2018 ut data från Apple gällande minst två demokrater i underrättelseutskottet och deras medarbetare och familjemedlemmar. Minst en av det dussintal personer som utsattes för övervakningen var minderårig, skriver New York Times. En av de drabbade var Adam Schiff, då toppdemokrat i utskottet, nu ordförande i detsamma. 

Angrepp på demokratin

Datan som lämnades ut ska ha varit metadata och kontoinformation, några bilder, email eller liknande lämnades inte ut. Åklagarna under dåvarande justitieminister Jeff Sessions ska inte ha lyckats binda utskottet till någon läcka innan utredningen lades ner. Senare återuppväckte även nästa justitieminister Bill Barr utredningen utan något resultat.

Adam Schiff reagerar med ilska på uppgifterna. Han säger till tidningen att Trump använde justitiedepartementet som ett vapen mot sina politiska motståndare och mot media. 

– Politiseringen av departementet och attackerna på rättssamhället är bland de farligaste angreppen på vår demokrati som den tidigare presidenten genomförde, säger Schiff.

På Twitter skriver han: 

”Trump uppmanade vid upprepade tillfällen justitiedepartementet att jaga hans politiska fiender. Det står klart att kraven inte var för döva öron. Denna grundlösa, numera stängda, utredning är ännu ett exempel på Trumps korrupta sätt att använda rättsväsendet som vapen. Och hur mycket han äventyrade vår demokrati.”

Journalister övervakades

Avslöjandet följer på tidigare avslöjanden om att journalister på New York Times, Washington Post och CNN övervakats på liknande sätt. Precis som i de tidigare fallen belades Apple med tystnadsplikt, som gick ut i år. Först då fick de utredda personerna veta om vad som hänt. Att journalister övervakas på detta sätt är tillåtet i USA, även om det är ovanligt. Att kongressledamöter utsätts har såvitt känt inte hänt tidigare, skriver NY Times.

https://twitter.com/RepAdamSchiff/status/1403151148786278403

Porrstjärnan vill vittna mot Trump

Åtalsjury ska besluta om Trump ska anklagas för brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.