Elva mil av Sveriges kust är utsatt för erosion. Foto: SARA STRANDLUNDElva mil av Sveriges kust är utsatt för erosion. Foto: SARA STRANDLUND
Elva mil av Sveriges kust är utsatt för erosion. Foto: SARA STRANDLUND
Kustremsa i USA drabbad av erosion. Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅNKustremsa i USA drabbad av erosion. Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Kustremsa i USA drabbad av erosion. Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska kusten hotad – stränder kan försvinna

Publicerad

110 kilometer av Sveriges kust är drabbad av erosion. Förutom att stränderna blir smalare hotas hus, byggnader och vägar som ligger nära kustremsan. Det visar en kartläggning som Sveriges geologiska undersökning, SGU, har gjort.

I och med att havsnivån stiger riskerar fler stränder att drabbas.

Värst drabbade av erosionen är långa sandstränder i Skåne och runt södra Vättern som är uppbyggda av lösa jordlager, enligt SGU:s undersökning som presenterades i veckan. Vid Löderup på Skånes sydkust försvann 200 meter av stranden mellan 1971 och 2007.

Längre norrut är kusten mindre känslig, säger SGU:s statsgeolog Kärstin Malmberg-Persson till Sveriges Radio.

– När man kommer lite längre norrut i Sverige har vi mycket klippstränder, skärgård och så och de är inte alls känsliga för stranderosion på det sättet.

110 kilometer motsvarar 0,7 procent av Sveriges kust. Ytterligare 6 procent av kusten har förutsättningar som gör stranden känslig för att drabbas av erosion. Det handlar om vågor som för med sig sediment.

Största delen av kustremsan är inte känslig för erosion. Dessa sträckor är bland annat klippstränder och moränstränder – den senare är en hårt packad jordart som bildades under inlandsisen – eller stränder som ligger skyddat i vikar eller skärgårdar.

 

LÄS MER: Människan bakom bristen på fisk i havet

Strandkant som stupar ner i vattnet sedan tidigare erosioner.Foto: INGVAR ANDERSSON / ANDERSSON INGVAR DN PRESSENS BILD

Havsnivån väntas öka en meter

Fram till år 2100 väntas havsnivån stiga med en meter vilket gör fler stränder utsatta för erosion. Men större delen av kusten väntas skyddas av landhöjningen som samtidigt pågår.

I den sydligaste delen av landet har landhöjningen stannat av vilket gör kusten mer sårbar för en stigande havsnivå.

– Det kommer ju helt klart att bli ett större problem och framför allt i södra Sverige, eftersom havets nivå kommer att höjas och med lite mera stormar och högre vågor dessutom så ökar ju naturligtvis känsligheten för stranderosion, säger Kärstin Malmberg-Persson till SR

 

LÄS MER: Larmet om Östersjön: Kan förvandlas till en insjö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag