Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska kusten hotad – stränder kan försvinna

Elva mil av Sveriges kust är utsatt för erosion. Foto: SARA STRANDLUND
Kustremsa i USA drabbad av erosion. Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN

110 kilometer av Sveriges kust är drabbad av erosion. Förutom att stränderna blir smalare hotas hus, byggnader och vägar som ligger nära kustremsan. Det visar en kartläggning som Sveriges geologiska undersökning, SGU, har gjort.

I och med att havsnivån stiger riskerar fler stränder att drabbas.

Värst drabbade av erosionen är långa sandstränder i Skåne och runt södra Vättern som är uppbyggda av lösa jordlager, enligt SGU:s undersökning som presenterades i veckan. Vid Löderup på Skånes sydkust försvann 200 meter av stranden mellan 1971 och 2007.

Längre norrut är kusten mindre känslig, säger SGU:s statsgeolog Kärstin Malmberg-Persson till Sveriges Radio.

– När man kommer lite längre norrut i Sverige har vi mycket klippstränder, skärgård och så och de är inte alls känsliga för stranderosion på det sättet.

110 kilometer motsvarar 0,7 procent av Sveriges kust. Ytterligare 6 procent av kusten har förutsättningar som gör stranden känslig för att drabbas av erosion. Det handlar om vågor som för med sig sediment.

Största delen av kustremsan är inte känslig för erosion. Dessa sträckor är bland annat klippstränder och moränstränder – den senare är en hårt packad jordart som bildades under inlandsisen – eller stränder som ligger skyddat i vikar eller skärgårdar.

 

LÄS MER: Människan bakom bristen på fisk i havet

Strandkant som stupar ner i vattnet sedan tidigare erosioner. Foto: INGVAR ANDERSSON / ANDERSSON INGVAR DN PRESSENS BILD

Havsnivån väntas öka en meter

Fram till år 2100 väntas havsnivån stiga med en meter vilket gör fler stränder utsatta för erosion. Men större delen av kusten väntas skyddas av landhöjningen som samtidigt pågår.

I den sydligaste delen av landet har landhöjningen stannat av vilket gör kusten mer sårbar för en stigande havsnivå.

– Det kommer ju helt klart att bli ett större problem och framför allt i södra Sverige, eftersom havets nivå kommer att höjas och med lite mera stormar och högre vågor dessutom så ökar ju naturligtvis känsligheten för stranderosion, säger Kärstin Malmberg-Persson till SR

 

LÄS MER: Larmet om Östersjön: Kan förvandlas till en insjö

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!