Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studentens rapporter inifrån coronavirusets mest drabbade stad

Hör Matti Sällberg, professor i laboratoriemedicin, berättar om hur arbetet att ta fram ett vaccin går till.
Foto: Screenshot

22-åriga Helen Chen berättar att hon inte har lämnat sitt hem på en vecka, medan hon varit fast i Wuhan under Coronavirusutbrottet. 

Nu berättar hon i en video delad av Reuters hur det är i virusets epicentrum. 

– Senast jag var ute var förmodligen för en vecka sedan, säger hon i videon enligt Reuters. 

Coronaviruset utbröt till en början i Wuhan, Kina, och över 11 000 personer har insjuknat sedan december, enligt Reuters. Ett fall i Sverige bekräftades under fredagen. 

I skrivande stund har 259 personer dött. På torsdagskvällen höll Världshälsoorganisationen WHO krismöte och meddelade sedan att man utlyser ett globalt nödläge. 

Det är sjätte gången i historien som detta görs. 

Studenten uppdaterar inifrån epicentret

Kinesiska universitetsstudenten Helen Chen studerar i Canberra, Australien, men reste till Wuhan för två veckor sedan för att träffa sin familj och har inte kunnat återvända till Australien på grund av spridningen av viruset.

– Jag har varit tillbaka i några veckor. Senast jag var ute var förmodligen för en vecka sedan, tror jag, säger hon i en video delad av Reuters. 

–Jag använde en mask och de flesta människor gör det och när mina föräldrar gick ut för att handla mat imorse så hade de också mask på sig. Jag såg till att de tog med sig bakteriedödande medel för händerna och att de bar handskar, för att vara extra försiktiga.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2928870867127917&set=p.2928870867127917&type=3&theater

Ms Chen säger att hon har fördrivit tid genom att göra skoluppgifter medan hennes pappa har tittat på Australian Open och hennes mamma har titta på serier på mobilen. Att inte veta vad exakt vad som pågår tycker hon är det värsta med situationen. 

– Vi vet inte helt vad som pågår eftersom CPC (Communist Party of China) inte är bäst på att vara transparenta. Så vi är inte säkra på om de rapporterar sanningen eller om de underrapporterar de faktiska siffrorna, säger hon i videon, skriver Reuters. 

Hon berättar att det inte är någon på gatorna och att staden är som en spökstad. Helen Chen nämner även hur människor har reagerat på utbrottet. 

– Tider som dessa tar fram det värsta i människor vilket jag har sett i många kommentarer på nätet, men det finns också bra människor. Det är många som donerar mat och folk ställer upp som volontärer och kör runt läkare och sjuksköterskor, säger studenten.

Första virussjukhuset klart

I den kinesiska staden Huanggang är nu det första virussjukhuset klart och i bruk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.