Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden bakom Trumps dramatiska besked

Donald Trump meddelade under fredagen utanför Vita huset att han utlyser nationellt nödläge för att kunna bygga muren mot MexikoFoto: REX B. CORDELL / REX/IBL REX FEATURES
Den republikanske majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell uppges ha haft bråttom att meddela Trumps beslut för att han inte skulle kunna ändra sig igen. Foto: TING SHEN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Donald Trump har velat ha 5,7 miljarder dollar för att bygga en mur av betong eller stål men fick inte vad han begärde i budgetförhandlingarna. Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Donald Trump ville in i det sista inte godkänna budgetförslaget. 

Till slut övertalades presidenten – mot löfte om att inget skulle stoppa hans nästa drag. 

På fredagen utlyste Trump nationellt nödläge för att bygga muren mot Mexiko. 

Demokraterna är nu rasande, skriver New York Times. 

Efter flera veckors förhandlingar ledde budgetförhandlingarna i den amerikanska kongressen under fredagen till att ett förslag till slut hamnade framför president Donald Trump. 

De spända samtalen har till stora delar handlat om de pengar presidenten begärt för att kunna bygga muren mot Mexiko, ett av hans viktigaste löften under presidentvalskampanjen. 

Demokraterna har vägrat ge med sig och Donald Trump har varit lika envis.

Fick inte pengarna

I det slutliga förslaget som förhandlades fram under hård press av en grupp demokrater och republikaner i kongressen fanns pengarna till muren inte med. 

I stället för de 5,7 miljarder dollar Donald Trump begärt avsattes knappt 1,4 miljarder dollar till att stärka gränsskyddet - men inte genom den mur av stål eller betong som Trump vill bygga.

Politico uppger att Donald Trump flera gånger försökt övertala demokrater att gå emot sitt parti, men misslyckats.  

– Han är ingen bra förhandlare. Han är en mobbare. Det är vad fastighetsmänniskorna i New York skulle säga till dig. Han kommer inte på smarta kompromisser, han försöker mobba dem. Men han vet att han inte kan köra med mig, säger den demokratiske minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer enligt Politico. 

Enligt Washington Post blev Donald Trump frustrerad under torsdagen när han hade fått en dragning om innehållet i uppgörelsen av inrikessäkerhetsministern Kirstjen Nielsen. Presidenten hotade med att inte skriva under budgetförslaget – vilket ännu en gång skulle leda till att delar av den amerikanska statsapparaten stängdes igen. 

Försökte övertala Trump

Majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell talade med Donald Trump i telefon minst tre gånger för att övertala honom att skriva under. 

Enligt vad källor uppger för Washington Post vägrade presidenten att ge efter innan han hade försäkrats om att det inte fanns hinder för att samtidigt utlysa nationellt nödläge. 

Under torsdagseftermiddagen gjorde McConnell ett uttalande i senaten då han sa:

– Jag har haft möjligheten att tala med president Trump och han har antytt att han är beredd att skriva under. Han kommer också att utlysa nationellt nödläge på samma gång.

Planerade för muren

Washington Post rapporterar att McConnells plötsliga uttalande berodde på att det var bråttom att meddela Trumps inställning innan han skulle hinna ändra sig ännu en gång. 

Enligt tidningen har Trump och hans medarbetare samtidigt som budgetförhandlingarna pågått planerat för hur muren ska kunna byggas utan kongressens godkännande. 

Fredag förmiddag meddelade Donald Trump utanför Vita huset att han utlyser nationellt nödläge, för att kringgå kongressen och i stället använda andra medel i statskassan för att bygga muren.

– Det är det enda rätta att göra eftersom vi har en invasion av droger, invasion av gäng, invasion av människor, sa presidenten. 

Demokraterna är rasande

Demokraterna, som nu enligt New York Times är rasande, har möjlighet att försöka stoppa presidentens plan både i kongressen men även i domstol. 

Toppdemokraten och senatorn Patrick J. Leahy säger enligt New York Times:

– Han kanske bör tala med en bra advokat. 

Senatorn Sherrod Brown kallade Donald Trump för ett barn som inte fick som han ville. 

”Donald Trump är den verkliga nationella nödsituationen” skrev han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.