Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännernas sorg efter Benny Fredrikssons död

Helena Bergström Foto: /IBL / /IBL
Skådespelaren Leif Andrée Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG ALL OVER PRESS SWE
Benny Fredriksson blev 58 år gammal. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Teaterchefen Benny Fredriksson har avlidit 58 år gammal.

Kollegerna minns en begåvad konstnärlig ledare och vän.

På söndagen höll Kulturhuset Stadsteatern en minnesstund och ställer in alla uppsättningar förutom barnens ”Ronja Rövardotter”.

– Vi spelar Ronja för att han tyckte så mycket om den, säger Camilla Carlström, tidigare produktionsledare för föreställningen.

I lördags meddelade Kulturhuset Stadsteatern att Benny Fredriksson avlidit under en vistelse i Australien, 58 år gammal.

Kulturhuset Stadsteatern håller minnesstund i dag, söndag, för honom.

Alla uppsättningar är inställda i dag, men en uppsättning av ”Ronja Rövardotter” hålls för barnen.

– Vi spelar Ronja för att han tyckte så mycket om den. Det är tredje gången den sätts upp och det är av en anledning, säger Camilla Carlström, tidigare produktionsledare för föreställningen.

– Vi är djupt chockade och förkrossade av Bennys alltför tidiga och tragiska bortgång. Av omtanke om vår personal har vi tagit beslutet att ställa in kvällens teaterföreställningar. Vi hoppas på förståelse från vår publik, säger Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande.

”Jag hade inte varit den jag är i dag utan Benny”, säger Leif Andrée. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG ALL OVER PRESS SWE

Vänner och kolleger samlas för minnesstund

Flera nära vänner och kolleger samlas i dag på Stadsteatern för en minnesstund till Bennys ära. En av dem är skådespelaren Helena Bergström som sörjer Benny Fredrikssons bortgång.

– Det är djup saknad och en enorm bestörtning och förtvivlan, säger Helena Bergström.

Skådespelaren Claire Wikholm deltog också i minnesstunden.

– Jag sörjer. Vi som jobbar här sörjer. Han kommer att vara oerhört saknad. Vi är knäckta, säger Claire Wikholm.

Även skådespelarkollegan Leif Andrée är vid Stadsteatern.

– Jag hade inte varit den jag är i dag utan Benny, säger Leif Andrée.

I dag, söndag, håller Kulturhuset Stadsteatern en minnesstund och ställer in alla uppsättningar förutom Ronja Rövardotter för barn.

Benny Fredriksson utsågs till chef för Stockholms stadsteater 2002. Året innan, då som ensemblechef, var han nere i skådespelaren Leif Andrées loge för att övertala honom att jobba heltid för teatern.

– Det var den fjärde november 2001 och jag var där på ett gästspel. Jag satt där i logen och tog en cigarett, på den tiden fick man röka i logen. Benny sa att han ville att jag skulle stanna kvar. Vad kul, sa jag, men jag ska till Dramaten. Nej, du ska vara kvar här, sa han. Sedan dess var jag kvar. Jag gillade honom på en gång, säger Leif Andrée.

Margareta Garpe Foto: Björn Sandberg

Leif Andrée: ”Jag är djupt bedrövad”

Beskedet om hans bortgång kommer som en chock, berättar Leif Andrée.

– Jag är djupt bedrövad. Han har betytt otroligt mycket för mig. Jag har förlorat en nära vän. Han har betytt så mycket för så många människor och lyft svensk teater till höjder man knappt hade kunnat ana. 

– Han var helt fantastisk, det går inte att stick under stol med. Han fick utstå mycket kritik för sina repertoarval men det är bara att titta på alla de succéer som har gjorts. Det har varit en teater med full motor framåt. Det har varit häftigt att vara på teatern, man har kunnat komma med idéer och det har inte varit några långsamma processer, säger Leif Andrée.

Regissören Margareta Garpe minns en stor teaterälskare med fingertoppskänsla för tidsandan.

– Han var en stor entusiast med inställningen att ingenting var omöjligt, och en väldigt bra konstnärlig chef som stod upp för sina produktioner, alltid. Hade man väl fått förtroendet att göra något kunde man alltid luta sig mot Benny även om det blåste från annat håll, säger Margareta Garpe.

Peter Andersson, skådespelare Foto: / SVT

”Teatern hade en väldigt stor och viktig plats i hans liv”

Skådespelaren Peter Andersson var senast i höstas aktuell på Stockholms stadsteater i produktionen ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”.

– Jag upplevde Benny Fredriksson som en mycket hårt arbetande chef och att teatern hade en väldigt stor och viktig plats i hans liv. Det känns sorgligt att han är borta, säger Peter Andersson.

Benny Fredriksson avgick som vd för Stadsteatern i början av december 2017. Han hade skapat en succéteater med stora publikframgångar. 

Men baksidan var hans personalpolitik och i spåren av #metoo krävde ett 40-tal tidigare och nuvarande anställda hans avgång i ett upprop i Aftonbladet.

Benny Fredriksson var sedan 1989 gift med Anne Sofie von Otter.