Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyttedal om Greta Thunberg: ”Hon är fortfarande ett barn”

Sara Skyttedal är kritisk mot hur vuxenvärlden får Greta Thunberg att framstå som en expert när hon fortfarande är ett barnFoto: OLLE SPORRONG
Sara Skyttedal lyssnar på Alice Bah Kuhnke under Expressens valdebatt tidigare i april.Foto: OLLE SPORRONG
Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, har blivit en världskändis tack vara sin skolstrejk för klimatet och har fått tala i FN och träffat påven.Foto: INFO NEXSA / STELLA PICTURES BACKGRID UK

Sara Skyttedal är kritisk till att klimataktivisten Greta Thunberg behandlas som en expert av vuxenvärlden - trots att hon bara är 16 år.

I en intervju med Aftonbladet säger Skyttedal att hon har respekt för Greta, men att hon tycker att vuxenvärldens behandling av henne är problematisk.

– Som tidigare ungdomsförbundsordförande har jag full respekt för hennes starka engagemang, säger Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet till tidningen.

– Sedan tycker jag väl att det är lite problematiskt när man framställer henne som en expert, hon är fortfarande ett barn. 

Sara Skyttedal berättar vidare för Aftonbladet att det är vuxenvärldens ansvar att inte försöka utnyttja barns politiska engagemang för egen vinning.

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, har blivit en världskändis tack vara sin skolstrejk för klimatet och har fått tala i FN och träffat påven.

Sara Skyttedal var tidigare förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), men är nu kommunalråd i Linköping.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skyttedal vill göra EU 'lagom'

Sara Skyttedal, som numera är kommunalråd i Linköping, är en av Kristdemokraternas mest kända profiler - efter partiledaren Ebba Busch Thor.

Hon har över 34 500 följare på Twitter, där hon basunerar ut sin kampanjslogan inför EU-valet i maj: Make EU lagom again.

Slagordet, som anspelar på USA:s president Donald Trumps kampanjslogan 'Make America Great Again' har fått kritik, från bland andra före detta Moderatledaren Carl Bildt.

Borgerliga partier måste vara mer kritiska till EU, säger Skyttedal

I intervjun med Aftonbladet säger Skyttedal att hon tycker att kritiken är märklig, tvärtom så påstår hon att borglighetens brist på kritik har skadat den politiska högern i Sverige. 

– Man har trott att man då bidrar till EU-kritiken i sig. Men om jag kritiserar ett lagförslag i riksdagen vill jag inte avskaffa hela riksdagen för det, säger hon.

Bristen på kritik har, enligt Skyttedal, gjort att väljarna inte känt att de borgerliga partierna har förstått deras oro för EU:s ”ökade överstatlighet, vilket hon tror har ”gynnat andra krafter”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.