Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skogsbränderna i Sverige sprider sig – trots vattenbomber

Det brinner på 61 platser i Sverige på fredagseftermiddagen uppger TT. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Helikoptrar tankar bränsle i Lassekrog i Ljusdals kommun. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Helikopter på väg för att vattenbomba i Ljusdalstrakten. Foto: Janne Åkesson/Swepix
I Gävleborgs län vattenbombar franska och italienska flygplan – men bränderna sprider sig. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
”De största bränderna kommer inte gå att släcka”, säger MSB:S generaldirektör Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN
MSB även tackat ja till hjälp från Polen – inom de närmsta dygnen anländer två brandmoduler med 130 man och 40 fordon. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Bild från Ljusdals kommun där det brinner kraftigt på flera platser. Foto: Janne Åkesson/Swepix
En av Kustbevakningens bilder från en av skogsbränderna. Foto: Kustbevakningen
Karta på pågående bränder. Källa: SOS Alarm 01:00, natten mot lördag. OBS: I SOS version finns inte de stora bränderna i Ljusdal med, något Expressen lagt till utifrån info från VMA. Foto: Expressen
Helikopter på väg mot Enskogen. Foto: FREDRIK SAMUELSON
Helikopter i Enskogen. Foto: FREDRIK SAMUELSON
Helikopter på väg mot södra Enskogen. Foto: FREDRIK SAMUELSON
1 / 13

Skogsbränderna fortsätter att härja – på fredagskvällen brann det på 83 platser runtom i Sverige. 

I Gävleborgs län vattenbombar franska och italienska flygplan – men bränderna sprider sig. 

– De största bränderna kommer inte att gå att släcka nu, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, under en pressträff. 

På fredagskvällen startade dessutom flera nya bränder i Värmland och Småland efter ett åskoväder.

Fortfarande rasar stora skogsbränder i Sverige. Främst brinner större bränder på fyra platser i landet; Gävleborgs län, Jämtlands län, Dalarnas län och Västernorrlands län. 

Italienska, och från och med i dag, franska plan hjälper till med vattenbombning i Gävleborgs län. 

– Vi prioriterar Gävleborg, där var branden störst under gårdagen, säger Irene Christensson på MSB:s presstjänst. 

Strax efter 18 på fredagskvällen kommer dock rapporter om att ett av de italienska planen gått sönder.

– Ett av flygplanen fick tekniska problem under dagen. Det åkte till Örebro för att byta besättning och fick stanna där lite extra för att fixas, men nu är det uppe och flyger igen, säger Erika Espino på MSB:s presstjänst.

Räddningstjänsten i Torsby i Värmland fick ta emot inte mindre än fem larm om skogsbrand under en timme på fredagskvällen, rapporterar SVT Värmland. Någon av bränderna visade sig ligga i Norge och en annan gick att släcka snabbt men tre skogsbränder är just nu i gång i kommunen. 

Två av dem är lokaliserade, en söker de fortfarande efter. Larmet om den ännu inte lokaliserade branden kom från Prästkärnberg/Tvärberget. Den som larmade har sett en rökpelare från Hovfjället, enligt SVT.

Flera av bränderna har orsakats av åsknedslag. Även Västerviks kommun har drabbats av flera bränder efter ett åskoväder under fredagen. Vid 22-tiden brann det på fem ställen i kommunen.

– Ingen av bränderna är helt under kontroll men det är lite lugnare nu eftersom det är kvällsväder så vi hoppas på att få bränderna under kontroll under natten, säger Jakob Dahlquist, räddningschef i beredskap, till SVT Småland. 

Italienska och franska plan hjälper till med vattenbombning i Gävleborgs län. En av skogsbränderna har rasat vid Kårböle, strax utanför Ljusdal. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

MSB har fått klartecken från Litauen

I Hälsingland brinner nu 12 000 hektar. Från Nötberget i Ljusdals kommun sprider sig branden på flera fronter in mot Härjedalen. Vid Enskogen sprider sig branden okontrollerat rakt norrut. 

Förutom plan från Frankrike och Italien har MSB också fått klartecken över att en helikopter kommer att flyga in från Litauen – det är dock oklart när exakt den kommer landa. Tyskland skickar ytterligare två helikoptrar, utöver de tre som tidigare var bekräftade. 

– Tyskland kommer att ge stöd om ytterligare ett dygn, säger Irene Christensson på MSB:s presstjänst. 

Foto: Kustbevakningen
Foto: Kustbevakningen

22 brandmän har kommit från Danmark och hjälper till vid bränderna i Ljusdals kommun. 

Under fredagsmorgonen har MSB också tackat ja till hjälp från Polen. Inom de närmsta dygnen anländer två brandmoduler med 130 man och 40 fordon. 

– Jag kan inte svara på om de har någon specifik kompetens, men de kommer ge extra förstärkning i form av mankraft, säger Irene Christensson.  

Det brinner också på Möckelberget i Härnösand. Branden sprids okontrollerat och det saknas slangar och resurser, rapporterar tidningen Allehanda.

– Vi är mitt i släckningsarbetet här och behöver lite lugn och ro, säger räddningsledaren på plats när Expressen når honom.

Dan Eliasson: ”Den allvarligaste situation”

Under förmiddagen höll Stefan Löfven och Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, en pressträff om det rådande läget. Och det kom allvarstyngda ord från båda. 

– De största bränderna kommer inte att gå att släcka nu, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB. 

– Vi befinner oss i den kanske allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst har befunnit sig i. Jag vill varna för att underskatta den här situationen, sa han vidare.

Statsministern tackade EU för hjälpen och sa att regeringen följer arbetet minut för minut. 

– Det är i första hand kommunerna som leder arbetet, och de gör det med stöd av andra kommuner, länsstyrelsen och statliga myndigheter om så krävs. Vi har en stark tradition av att ställa upp för varandra. 

Sverige har dock inte bett om hjälp från Nato – trots att vi har rätt till det, rapporterar SR. Sverige är ett av försvarsalliansens partnerländer, men har inte begärt hjälp för att bekämpa skogsbränderna via Natos krissamordningscentral.

Under dagens pressträff menade Dan Eliasson att det kan bli aktuellt framöver, men att man primärt vänder sig till EU. 

Tre bränder härjar runt Kårböle i Ljusdals kommun. Foto: Fredrik Samuelson

Annie Lööf vill se över vattenbombplan

Centerledaren Annie Lööf kom på fredagen till Lassekrog utanför Färila i Ljusdals kommun för att se omfattningen av branden under dagen. Hon träffade representanter från räddningstjänsten, hemvärnet, länsstyrelsen, kommuner, drabbade skogsägare och frivilliga. 

– Jag är djupt imponerad av de insatser som görs. Det här visar att Sverige är starkt när det väl gäller. Att det är i krisläge Sverige visar sig från sin bästa sida. Alla civila eldsjälar som kommer till dessa krisläger och gör så gott de kan. Man ser alla hjälteinsatser som görs av vår personal inom räddningstjänster runtom i hela landet, säger hon.

Hon vill samtidigt se över om Sverige ska ha egna vattenbombplan.

– Jag ser det som nödvändigt att omgående ta initiativ till att se över om Sverige ska köpa in egna brandbekämpningsflyg eller om Sverige ska samordna det inom EU eller inom Norden. Men vi behöver ha dem mycket närmare Sverige än i dag.

Centerns Annie Lööf säger att hon ser det som nödvändigt att Sverige ska köpa in egna brandbekämpningsflyg. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Försvarsmakten har flera helikoptrar uppe men har tidigare sagt att neddragningar gjort att inte all personal har utbildning i att vattenbomba. När Centerpartiet satt i alliansregeringen drog man ner anslagen ner till försvaret.

– Sen flera år tillbaka har vi gjort en kraftig omsvängning och omprövning. Vi har gått från en neddragning till att kraftigt rusta upp försvaret och det måste fortsätta, säger Annie Lööf.

Men de neddragningar som var under alliansregeringen, var det för många neddragningar så här i efterhand?

– Ja, det var det. Därför har vi nu vänt på skutan och investerar mångmiljardbelopp på det svenska försvaret. Vi behöver också investera i en räddningstjänst som funkar i hela landet. Vi behöver underlätta för fler att vilja engagera sig som deltidsbrandmän.

– Vi behöver en bred samling över blockgränsen för att inte göra partipolitik av detta utan stärka civilförsvaret framåt. 

 

Vill titta på Sjöfartsverkets helikoptrar och Herculesplan

Under alliansregeringen upphandlades även dyra helikoptrar till Sjöfartsverket, en kritiserad affär i efterhand. Helikoptrarna har ingen lastkrok, det förhandlades bort, vilket gör att de inte kan vara med och vattenbomba.

– Det är en sån sak som är viktig att åtgärda. Det är klart att alla flygplan som vi har och helikoptrar bör kunna användas i sådant brandsläckningssyfte också, säger Annie Lööf.

Försvarsmaktens transportflygplan Hercules har inte heller köpt till ett system med vattentankar anpassade för planet som flera andra Natoländer har för sina Herculesplan, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Sådana vattentankar kan köras ombord på planen och fyllas med 10 000 liter vatten.

– Det är också något som jag tycker att man måste titta på och se över. Vi måste se till att de material som vi har och som staten har genom olika myndigheter måste kunna användas till olika syften. Vi ser klimatförändringar framöver så vi behöver se över det, säger Annie Lööf. 

På tisdag ska regeringen informera riksdagens försvarsutskott om bränderna.

– Tidigare under veckan kände vi att vi inte hade tillräcklig med information om den samordning som sker på nationell nivå. Därför krävde vi ett försvarsutskottsmöte, säger Annie Lööf.

Militära helikoptrar hjälper till i Älvdalen 

I Trängslet i Älvdalens kommun tvingades Räddningstjänsten i går avbryta sin brandbekämpning över skjutfältet på grund av explosionsrisk. I dag har Räddningstjänsten fått förstärkning av två militärhelikoptrar som kommer att kunna flyga nära för att försöka släcka branden. 

– De har ett kraftigt splitterskydd som klarar av en eventuell explosion, säger Anders Rosén, presskommunikatör på Mora brandkår. 

I dag är det vindstilla i Trängslet, vilket är bra för förutsättningar för släckarbetet. Ytterligare en brand har dock uppstått i anslutning till det stora brandområdet. 

– Det är just nu den enda branden med öppen låga som vi har. Annars ryker, pyr och glöder det, men där kan det blossa upp väldigt lätt. Så det är absolut inte så att man kan säga att branden är släckt. 

Förutom förstärkning i form av helikoptrar och också styrkor från andra län anslutit till insatsen i Älvdalens kommun. 

– Manskapet ute i fält börjar bli rätt trötta. Vi fick förstärkning i natt med ny personal från Stockholm och Kalmar län. De får gå in med nya friska tag, säger Anders Rosén. 

MSB har fått klartecken från Litauen, som kommer att bistå med en helikopter i släckningsarbetet. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Okontrollerad brand i Brattsjö, Örnsköldsvik 

I Brattsjö i Örnsköldsviks kommun rasar en skogsbrand som är utom kontroll. 

– Den sprider sig inte med samma hastighet som i går, men branden är inte under kontroll, säger Håkan Wikman, inre befäl på Räddningstjänsten Örnsköldsvik.  

– På plats jobbar mellan 30 och 40 man. Räddningstjänstfolk, skogsbrandsfolk och folk från Hemvärnet. Vi har också två helikoptrar. 

Området som brinner beräknas vara fem gånger två kilometer. 

Vid Grötingeberget och Äxingmyrkullen norr om Bräcke i Jämtlands kommun sprider sig branden fortfarande. Räddningstjänsten kraftsamlar i dag med nio helikoptrar och 25 ytterligare brandmän från södra Sverige. På plats finns också 17 brandmän från Trondheim i Norge. 

Många frivilliga hjälper också till vid bränderna i Jämtland. 

– Det funkar bra, utan de frivilliga skulle det vara bekymmersamt. I går fick vi höra från personal i Sveg att de verkligen hyllade alla självuppoffrande och otroligt värdefulla insatser, säger Jörgen Vikström, kommunikatör på Räddningstjänsten Jämtland. 

I måndags evakuerades boende i Pålgård i Ragunda kommun. Den evakueringen är nu släppt. 

En av de platser som varit värst drabbat är Ljusdals kommun. Foto: Janne Åkesson/Swepix

 

VMA: Här är skogsbränderna just nu

På fredagen härjar bränderna fortfarande fritt på flera håll. Det finns åtta viktiga meddelanden till allmänheten (VMA). För mer information – lyssna på din lokala P4-kanal.

Huskölen i Ljusdals kommun och Härjedalens kommun, Jämtlands och Gävleborgs län

På grund av skogsbrand uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna det omgående. Polis hjälper till med evakueringen. Samlingsplats Svegs flygplats.

 

Finneby, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

På grund av skogsbranden uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna området senast klockan 18.00 torsdag 19 juli, utrymningsväg är väg mot Ramsjö.

 

Kårböle, Ljusdals kommun i Gävleborgs län.

På grund av skogsbranden i Kårböle beslutar räddningsledaren att alla i berört område ska vara utrymda senast kl 08:00 torsdagen 19 Juli. Utrymningsväg är väg 296 mot Los. Busstransport hittas vid Kyrkan-Bystugan onsdag 18 juli kl 21:00 samt torsdag 19 juli från 03:00. Furugården i Los har beredskap att ta emot personer.

 

Härjedalens Kommun, i Jämtlands län

Det brinner i skogen vid Lillåsen, väster om sjön Amsen, med risk för snabb spridning till Olingsjövallen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma Olingsjövallen.

 

Olingdal och Härjåsjön i Härjedalens kommun, i Jämtlands län

Det brinner i skogen med risk för snabb spridning. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma området.

 

Trängslet, Dalarnas län

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

 

Enskogen och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner i och runtomkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

 

Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

 

LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige 2018 

LÄS MER: Skogsbränder i Sverige just nu: karta och senaste nytt 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!