Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säkerhetsanalytikern: Tror vi kan lita på Kim Jong-Uns löfte

Donald Trump har tackat ja till ett möte med Kim Jong-Un.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Kim Jong-Uns inbjudan överlämnades via ett brev.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un har lovat att avstå från fler kärnvapentester. 

Men vad betyder ett löfte från Nordkoreas diktator?

– Så länge inte USA gör något radikalt, eller backar ur den här dialogprocessen – då tror jag att vi kan lita på det, säger Niklas Swanström, analytiker och chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

Den oväntade inbjudan, i form av ett brev, till Donald Trump överlämnades genom en sydkoreansk delegation på besök i Vita huset under torsdagen. 

Niklas Swanström, analytiker och chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), blev lite tagen på sängen över att det har gått så snabbt, säger han:

– För det första är det här väldigt positivt. Men det som är väldigt förvånande är att Donald Trump svarade så positivt på den här inbjudan. 

Trump – en "ytterligheternas man"

Är det förvånande?

– Ja, han är en ytterligheternas man och han slog an en ton som jag tror var väldigt bra. Den gick ut på att han är villig att diskutera, men att sanktionerna kvarstår. Vad han egentligen säger egentligen är: Vi litar inte på vad ni säger, vi kommer att behålla maximalt tryck, men vi inser att dialog är jätteviktigt. Det som är positivt, som jag ser det, är också alla de möten som kommer att hållas innan det här mötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

Enligt Sydkoreas säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong är det kommande toppmötet en del i arbetet med att avveckla kärnvapen från Nordkoreas sida. 

Niklas Swanström.
Foto: Expressen TV

Vilka eftergifter kommer Nordkorea att kräva?

Kan man lita på att det inte blir några fler missiltester från Nordkoreas sida?

– Så länge inte USA gör något radikalt, eller backar ur den här dialogprocessen – då tror jag att vi kan lita på det. Dessutom är Kim Jong-Un personligen engagerad i det här. Nästa problem blir då man möts: Vad innebär det? Vilka eftergifter kommer Nordkorea att kräva från USA?

Niklas Swanström tror sig veta:

– Tidigare har Nordkorea krävt att USA ska lämna Sydkorea, att de själva ska nedrusta och dessutom lämna Japan. Nu tror jag att kräva en frysning av sanktionerna i utbyte mot en frysning av missiltester.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.