Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pelosis besked: Skickar riksrättsåtalet nästa vecka

Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Riksrättsåtalet mot Donald Trump har ännu inte skickats över till senaten. 

Under fredagen gav toppdemokraten Nancy Pelosi beskedet: Det lämnas över i nästa vecka. 

I mitten av december röstade representanthuset för att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt. Sedan dess har toppdemokraten och talmannen i representanthuset dragit ut på att skicka vidare åtalspunkterna till senaten, där en rättgång ska hållas. 

Pelosi har tidigare sagt att hon vill ha klarhet i hur rättegången kommer att hanteras i senaten, där republikanerna har majoritet. 

Pelosi fick frågor om tidpunkten

Under en presskonferens på torsdagen fick Pelosi frågor om hur länge hon hålla tillbaka åtalspunkterna. 

– Jag kommer att skicka över dem när jag är redo. Det kommer förmodligen bli snart. 

Pelosi talade även om att hennes strategi har varit lyckad eftersom nya omständigheter uppstått kring processen. Hon pekade bland annat på nya mejl från Trumpadministrationen om hur militärt bistånd till Ukraina frysts samt att den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton sagt sig vara öppen för att vittna i en rättegång i senaten. 

– Jag tycker att vi ska agera smart och strategiskt, säger Pelosi under sin presskonferens. 

Krav på snar rättegång

Flera senatorer, inklusive demokrater, hade hoppats att en rättegång hade kunnat inledas redan nästa vecka. 

– Ju längre tiden går desto mindre bråttom blir det. Så om det är allvarligt och brådskande, skicka över dem. Om det inte är det, skicka inte över dem, säger demokraten och senatorn Dianne Feinstein enligt Politico. 

Senatorn Chris Coons, också demokrat, säger:

– Jag respekterar att hon är oroad över om det ska bli en rättvis rättegång eller inte. Men jag tycker att det är hög tid att sätta i gång med det. 

På fredagen gav Pelosi beskedet att åtalet lämnas över i nästa vecka.

Efter en flera månader lång process beslutade representanthuset att ställa president Trump inför riksrätt för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Riksrättsutredningen inleddes efter att det blivit känt att Donald Trump uppmanat Ukrainas president att inleda utredningar av den politiske motståndaren Joe Biden under ett telefonsamtal i somras.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.