Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Orlaith, 21, varnar för p-piller – efter mardrömmen

Orlaith Clinton hoppas att hennes berättelse ska få fler att ha koll på vad det finns för risker med preventivmedel. Foto: Twitter
21-åriga studenten Orlaith Clinton kommer nu behöva äta medicin i minst ett halvår. Foto: Facebook

På väg hem från en resa fick 21-åriga Orlaith Clinton plötsligt ont i sitt ben. 

Det visade sig att hon fått en blodpropp på grund de p-piller hon ätit sedan hon var 16. 

Nu vill hon uppmana andra att tänka efter när de väljer preventivmedel, skriver Belfast Live.

– Riskerna borde lyftas fram mycket mer, säger hon.

Studenten Orlaith Clinton från Liverpool hade varit tillsammans med sin pojkvän i New York och firat hennes 21-årsdag i februari i år. Men under hemresan kände hon plötsligt en smärta i sitt ena ben. 

Orlaith trodde att hon bara suttit ned för länge och försökte gå mycket för att få bort smärtan. Smärtan försvann då – för att komma tillbaka bara timmar senare.

– När jag skulle gå upp för att gå på toaletten mitt i natten ramlade jag ihop på golvet för att jag plötsligt inte kunde stödja på mitt vänsterben alls. När jag ringde vården frågade de direkt om jag åt något preventivmedel, berättar Orlaith för BelfastLive.

Det var efter 21-årsresan till New York som Orlaith Clinton fick ont i benet. Foto: Facebook

När hon berättade att hon åt p-piller blev hon rådd att ta sig till vårdcentralen direkt dagen efter. 

Väl där togs prover som skickades på analys. Men efter en undersökning sa läkaren att Orlaith troligen bara fått problem med en muskel och att hon inte behövde oroa sig och hon skickades hem. 

Hittade proppar i lungorna

Men några timmar senare ringde samma läkare upp igen och sa åt henne att komma direkt tillbaka. 

Blodproverna hade nämligen visat att Orlaith hade en blodpropp. Hon fick veta av läkaren att det var hennes preventivmedel – de p-piller hon ätit sedan hon var 16 år gammal – som orsakat proppen, skriver Belfast Live.

Orlaith Clinton hoppas att hennes varning ska få fler att ta reda på mer om riskerna med preventivmedel. Foto: Facebook

Nu berättar universitetsstudenten om händelsen som förändrade hennes liv – för att varna andra unga kvinnor om vilka biverkningar p-piller kan ha. 

– När jag fick dem trodde jag att jag fick all information om pillrena. Men jag tycker definitivt att riskerna borde lyftas fram mycket mer. Det är oftast bara en checklista där du kryssar i ja- och nejfrågor innan du får recept på pillret. 

En större undersökning några dagar senare visade det sig att blodproppen i Orlaiths ben löst upp sig men flera proppar upptäcktes nu i hennes lungor – vilket hade varit livshotande om det inte upptäckts i tid. Nu finns en risk att hon måste äta blodförtunnande medicin resten av livet. 

Varnar för preventivmedlet

Orlaith uppmanar alla som ska börja med preventivmedel att läsa på ordentligt om produkten och även sin familjs hälsohistorik, eftersom risken att få blodpropp av p-piller ökar om någon i familjen drabbats av blodpropp. 

– Vid en så ung ålder som 16 tänker du inte på risker som blodproppar, du tror nästan att du är odödlig. Det är du inte och jag lärde mig det den hårda vägen tyvärr, säger hon och fortsätter:

– Jag är bara 21 och om min upplevelse kan få unga tjejer och kvinnor att ställa fler frågor om de preventivmedel de använder dagligen skulle jag vara nöjd.