Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Helikoptrar från MSB bekämpar branden under måndagen.
Foto: Läsarbild / Privat
Det hade lagts blommor och ljus vid olycksplatsen under måndagen.
Foto: Johan Ronge

En flicka i övre tonåren har avlidit efter en bilolycka utanför Södertälje. Fyra kvinnor som färdades i bilen vårdas på sjukhus. Nu sörjs den avlidna flickan av den elitklubb hon tillhörde.

■■■

Toppenvädret flyr landet och under veckan blir det molnigt, regnigt och ibland 15 grader kallare än det varit tidigare. Det finns även risk för hårda vindar och åska.

■■■

Under måndagen har flera stora skogsbränder brutit ut i Sverige. Under juli månad har SOS Alarm hanterat 628 bränder. 

– Visst är det mer än vad det brukar när det gäller bränder i skog och mark, säger Ola Nilsson vid SOS Alarm. 

Avliden ung kvinna sörjs av elitklubben

Under söndagskvällen skedde olyckan då en bil med fem unga kvinnor körde in i ett träd utanför Södertälje. Fyra av kvinnorna vårdas på sjukhus, och en femte avled. Den avlidna flickan sörjs nu av den elitklubb hon var med i. På sin hemsida skriver klubben att de minns henne som en otrolig lagkamrat och vän som spred glädje. 

”Det är med stor sorg vi tvingas författa dessa ofattbara rader och våra tankar går nu till hennes familj och nära anhöriga som behöver all stöttning de kan få i denna svåra stund”, skriver klubben.

Supervärmen flyr – risk för åska och regn

Juli månad har varit varm och solig i landet. Men nu är det slut på sommarvärmen för den här gången. Regn och moln blåser in från Danmark – och kallare luft rör sig ner från Island. 

– Vi får ostadigt väder med stora lokala variationer och temperaturer som sjunker från 30-strecket ner mot 20 grader, och kanske 15 grader när det regnar, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Under onsdagen väntas det bli regnigt i Södermanland och i Stockholm. Då kan det även bli blåsigt och det finns en risk för åska. 

Flera bränder rasar – branddrabbad månad

Under måndagen har 3,5 hektar skog brunnit utanför Örnsköldsvik. Helikoptrar kallades in flera brandkårsenheter arbetade på platsen. 

– Det är terrängen som är det stora problemet, att få fram vatten och sådant. Det är långa sträckor att dra material. Hjälp från luften kommer att vara en stor del och sedan måste markpersonal in och jobba, säger inre befäl Fredrik Lindqvist.

Även i Lycksele brann det i skogen under måndagen, då på ett område på 200 gånger 200 meter. 

Under juli månad har SOS Alarm haft 628 avslutade ärenden med brand i terräng. Det är fler än i juli 2020 då 402 ärenden hanterades. 

 – Visst är det mer än vad det brukar när det gäller bränder i skog och mark, säger Ola Nilsson vid SOS Alarm. 

Tonårsflicka död i bilkrasch – detta har hänt

Expressen på plats i Södertälje efter dödsolyckan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.