Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyförlösta Lisa hyllar åttabarnspappans råd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

När Lisa Brundell, 33, hade fött sitt andra barn fick hon en lapp i handen.

Det var goda råd skrivna av en åttabarnspappa som vill att hans barn ska bli så olydiga som möjligt.

– De kändes så bra för att de fick mig att reflektera över mitt föräldraskap – och hur jag vill vara som mamma, säger hon.

Efter förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm fick Lisa Brundell, från Nacka, ett papper att ta med sig hem. Det innehöll åtta råd om barnuppfostran, undertecknat av Lars H Gustafsson.

Bland råden kunde hon läsa att man alltid ska tro barnet om gott, att det är viktigt att läsa, berätta och sjunga, att man ska ha så få fasta regler som möjligt.

"Viktiga för alla föräldrar"

Lisa Brundell blev så glad av att läsa råden att hon dagen efter förlossningen tog en bild av lappen och publicerade en hyllning i en föräldragrupp på Facebook. Reaktionerna har blivit många.

"Gud, vad fint och bra!" skriver någon. "Och heja Lars H Gustafsson", kommenterar någon annan bland mer än 800 reaktioner.

– Jag tror att de här råden är viktiga för alla föräldrar, säger Lisa Brundell.

Barnläkare och författare

Nu är Lars H Gustafsson, 75, inte bara åttabarnspappa, utan även barnläkare och författare till en rad böcker. Bland annat "Växa - inte lyda", som kom ut 2010 och innehåller bland annat de åtta goda råden.

– Jag visste inte att råden delades ut förrän i går när min dotter berättade att hon hade sett det på Facebook. Men det är bara kul, säger Lars H Gustafsson.

Att så många engagerar sig i frågor om barnuppfostran är inte så konstigt, tycker Lars H Gustafsson.

– Det har det alltid gjort. Det är så många som berörs av det. Och det är inte så självklart vad man ska tycka eller tänka. Man kan tycka annorlunda, det viktiga är att samtalet fortsätter, säger han.

"Barnet gör sitt bästa"

Lisa Brundell säger att hon tycker att alla råden från åttabarnspappan är bra.

– Men viktigast tycker jag att det första rådet är. "Tro alltid barnet om gott". Att man ska utgå från att barn vill dig väl och gör allt vad de kan för att samarbeta, säger hon.

– Det känns viktigt att påminna sig om att barnet faktiskt gör sitt bästa i situationen utifrån de förutsättningar som ges.

Åtta råd om barnuppfostran

1. Tro alltid barnet om gott.

2. Ge barnet en stund varje dag då du är absolut närvarande och har hur mycket tid som helst.

3. Läs, berätta och sjung.

4. Lek - och låt barnet leka.

5. Respektera ditt barns integritet.

6. Ha så få fasta regler som möjligt, men gott om tålamod.

7. Bevaka barnets rätt till en känsla av värdighet och värde.

8. Öppna ditt hem, bry dig om barnens kompisar och engagera dig i vad som händer i förskolan och skolan.

(Ur boken "Växa - inte lyda", Norstedts 2010)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.