Nyförlösta Lisa hyllar åttabarnspappans råd

Publicerad

När Lisa Brundell, 33, hade fött sitt andra barn fick hon en lapp i handen.

Det var goda råd skrivna av en åttabarnspappa som vill att hans barn ska bli så olydiga som möjligt.

– De kändes så bra för att de fick mig att reflektera över mitt föräldraskap – och hur jag vill vara som mamma, säger hon.

Efter förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm fick Lisa Brundell, från Nacka, ett papper att ta med sig hem. Det innehöll åtta råd om barnuppfostran, undertecknat av Lars H Gustafsson.

Bland råden kunde hon läsa att man alltid ska tro barnet om gott, att det är viktigt att läsa, berätta och sjunga, att man ska ha så få fasta regler som möjligt.

"Viktiga för alla föräldrar"

Lisa Brundell blev så glad av att läsa råden att hon dagen efter förlossningen tog en bild av lappen och publicerade en hyllning i en föräldragrupp på Facebook. Reaktionerna har blivit många.

"Gud, vad fint och bra!" skriver någon. "Och heja Lars H Gustafsson", kommenterar någon annan bland mer än 800 reaktioner.

– Jag tror att de här råden är viktiga för alla föräldrar, säger Lisa Brundell.

Barnläkare och författare

Nu är Lars H Gustafsson, 75, inte bara åttabarnspappa, utan även barnläkare och författare till en rad böcker. Bland annat "Växa - inte lyda", som kom ut 2010 och innehåller bland annat de åtta goda råden.

– Jag visste inte att råden delades ut förrän i går när min dotter berättade att hon hade sett det på Facebook. Men det är bara kul, säger Lars H Gustafsson.

Att så många engagerar sig i frågor om barnuppfostran är inte så konstigt, tycker Lars H Gustafsson.

– Det har det alltid gjort. Det är så många som berörs av det. Och det är inte så självklart vad man ska tycka eller tänka. Man kan tycka annorlunda, det viktiga är att samtalet fortsätter, säger han.

"Barnet gör sitt bästa"

Lisa Brundell säger att hon tycker att alla råden från åttabarnspappan är bra.

– Men viktigast tycker jag att det första rådet är. "Tro alltid barnet om gott". Att man ska utgå från att barn vill dig väl och gör allt vad de kan för att samarbeta, säger hon.

– Det känns viktigt att påminna sig om att barnet faktiskt gör sitt bästa i situationen utifrån de förutsättningar som ges.

Åtta råd om barnuppfostran

1. Tro alltid barnet om gott.

2. Ge barnet en stund varje dag då du är absolut närvarande och har hur mycket tid som helst.

3. Läs, berätta och sjung.

4. Lek - och låt barnet leka.

5. Respektera ditt barns integritet.

6. Ha så få fasta regler som möjligt, men gott om tålamod.

7. Bevaka barnets rätt till en känsla av värdighet och värde.

8. Öppna ditt hem, bry dig om barnens kompisar och engagera dig i vad som händer i förskolan och skolan.

(Ur boken "Växa - inte lyda", Norstedts 2010)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag