Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: ”Presidenten har begått flera brott”

Tomas Kvarnkullen och CNN:s Karin Caifa rapporterar från Capitol Hill.
När riksrättsutredningen går in i en ny fas hörs fyra juridiska experter om hur de ser på bevisen som kommit fram under tidigare förhör. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump kritiserades under inledningen av onsdagens förhör för att inte ha samarbetat under riksrättsutredningen. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Fyra juridiska experter hördes under onsdagen när riksrättsutredningen mot Donald Trump fortsatte. 

Tre av vittnena var tydliga med att presidenten begått brott. 

– Om kongressen inte använder riksrätt här, då har riksrättsförfarandet förlorat all mening, säger professorn Michael Gerhardt i kongressen.  

Den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump gick under onsdagen in i ett nytt skede när justitieutskottet i representanthuset tog över utredningen från underrättelseutskottet. 

Demokraterna konstaterar inför onsdagens förhör i en 300 sidor lång rapport att Donald Trump satte sina egna politiska intressen före nationella intressen, genom att utöva påtryckning på Ukraina inför valet 2020. 

Presidenten ska, enligt demokraterna, ha pressat landets president till att inleda en utredning av presidentkandidaten Joe Biden och hans son Hunter Biden. Som gentjänst skulle Ukrainas president få en inbjudan till Vita huset samt militärt bistånd till landet skulle betalas ut. 

Fyra experter hördes

Fyra juridiska experter, tre kallade av Demokraterna och en kallad av Republikanerna, vittnade under onsdagen om sin syn på vad som framkommit i utredningen. 

Tre av dem beskrev president Trumps agerande i kontakterna med Ukraina som brottsligt och slog även fast att han försökt förhindra rättvisan. 

Professor Michael Gerhardt vid University of North Carolina, slog fast: 

- Presidentens allvarliga förseelser, inklusive mutor, att begära personliga tjänster från en utländsk ledare i utbyte mot hans maktutövning samt att hindra rättvisan och kongressen är värre förseelser än någon tidigare presidents. 

Han fortsatte: 

- Vad som har presenterats för oss så här långt visar att presidenten har begått flera brott som motiverar riksrätt, som muta, maktmissbruk genom att efterfråga en personlig tjänst från en utländsk ledare för att få en fördel i sin politiska kampanj, förhindrande av kongressen samt förhindrande av rättvisan, sa Gerhardt. 

Ett vittne gjorde annan bedömning

Professor Pamela S. Karlan argumenterade för att en president bör varna andra länder som hotar att påverka ett val – inte det motsatta. 

– En president som bryr sig om konstitutionen skulle säga ”Ryssland, om du lyssnar, håll dig borta från våra val”. 

Noa Feldman, professor vid Harvard, förklarade inför utskottet:

– Enligt vittnesmål och de offentliggjorda anteckningarna från telefonsamtalet 25 juli mellan de båda presidenterna, missbrukade president Trump sin position genom att be Ukrainas president om att utreda hans politiska rival för att få en personlig politisk fördel, inklusive i presidentvalet 2020. 

Jonathan Turley vid George Washington University, som var det enda vittnet som kallats av republikanerna, gick emot övriga vittnen och hävdade att han inte tycker att bevisningen räcker för riksrätt. 

”Jag fattar. Ni är arga. Presidenten är arg. Mina demokratiska vänner är arga. Mina republikanska vänner är arga. Min hustru är arg. Mina barn är arga. Till och med min hund är arg… Och Luna är en golden doodle och de är aldrig arga”. 

Trump uttalade sig i London

Flera av de republikanska ledamöterna i utskottet ägnade sina tilldelade fem minuter åt att kritisera riksrättsutredningen i stället för att ställa frågor till vittnena. 

Presidenten hävdar att han inte har gjort något fel. Under sitt besök vid Natomötet i London sa Trump om demokraterna som vill få honom avsatt, enligt The Guardian:

- Man frågar sig nästan om de älskar sitt land eller inte och det är en väldigt allvarlig sak. 

Vita huset har kallat Demokraternas rapport, som lades fram inför dagens förhör, för en bluff som inte bevisar någonting.

Ordföranden i utskottet, demokraten Jerry Nadler, kritiserade i sin inledning presidenten för att inte ha samarbetat i riksrättsutredningen. Han påpekade att två tidigare presidenter som också utreddes inför ett riksrättsförfarande, Richard Nixon och Bill Clinton, lämnade över bevismaterial. 

– President Trump har i stället vägrat att få fram ett enda dokument och har uppmanat vartenda vittne att inte vittna, säger Nadler. 

Trumpkampanjen kräver ursäkt

Pamela S. Karlan kritiserades av republikaner i utskottet, men även av talespersoner för Trumpkampanjen, för att hon nämnt Donald och Melania Trumps son Barron, 13, under sitt vittnesmål. 

Professorn sa under sitt vittnesmål: 

– Presidenten kan döpa sin son till Barron, men han kan inte göra honom till baron. 

Kayleigh McEnany, pressekreterare för Trumpkampanjen, kallar professorns uttalande för ”avskyvärt” .

”Varje demokrat i kongressen borde omedelbart förkasta Pamela Karlan och uppmana henne att personligen be om ursäkt till presidenten och första damen för att ha hånat deras son på nationell tv”. 

Demokraterna i representanthuset vill hålla en omröstning om att ställa presidenten inför riksrätt före årets slut. En rättegång skulle sedan kunna hållas redan i januari i senaten. 

 

Riksrätten mot Trump – det här händer nu:

Turerna har varit många i riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen ger oss det senaste.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.