Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny protest mot migrationsramverk – arrangören knuten till vit makt-grupp

Enligt arrangören deltog över tusen personer i manifestationen på Mynttorget.
Foto: Nicole Amiri

På lördagen anordnades en ny stor protest mot FN:s globala ramverk mot migration på Mynttorget i Stockholm.

Arrangören Mynttorgsaktivisterna beskriver sig som ”ett gäng vanliga medborgare”.

Men Ulrika Hallgren, som hade demonstrationstillståndet, är knuten till Nordisk ungdom och Skandinaviska förbundet, som vill ge familjer rätt att bära vapen och kräver att abort ”omedelbart förbjuds och kriminaliseras”. 

Enligt arrangörerna hade lördagens manifestation ”långt över 1 000 deltagare”. Bland dem syntes banderoller med ord som ”folkförrädare”. Flera bar gula västar, en referens till den proteströrelse som intagit gatorna i Frankrike.

– Jag hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och inte skriver under det här, säger Susanne Sorvoja, 53, som rest till Stockholm från Uppsala för att delta.

Hon fortsätter:

– Jag vill att vi minskar flyktingströmmen till Sverige. Dörrarna är på vid gavel, så jag tycker att det är tillräckligt nu. Vi måste ta hand om våra gamla, unga, få fram bostäder – allt sådant.

Susanne och Jari Sorvoja.
Foto: Nicole Amiri.

Hennes man Jari Sorvoja, 52, fyller i:

– Vi kan inte vara hela världens socialkontor. Så enkelt är det.

Frågan gäller FN:s globala ramverk för migration – ”Global compact for safe, orderly and regular migration” – som en majoritet av medlemsländerna, däribland Sverige, väntas anta i början av nästa vecka.

Av dokumentet framgår att ramverket inte är rättsligt bindande och att det fortfarande är länderna själva som bestämmer över migrationen. Det står ingenstans att länderna som skriver under förväntas öppna sina gränser.

Nordisk ungdom deltog

Men demonstranterna på Mynttorget låter sig inte övertygas.

– Jag tycker fortfarande inte att det är ett steg i rätt riktning att skriva under ett kontrakt där en internationell organisation kan bestämma över vad Sverige ska få göra med sina egna gränser, säger Einar Enerskog Ottosson, 16.

Einar Enerskog Ottosson.
Foto: Nicole Amiri.

Manifestationen var en uppföljning av ett protestmöte på samma plats i söndags som lockade omkring 500 deltagare. Då sågs anhängare till vit makt-gruppen Nordisk ungdom bland demonstranterna. De var på plats även på lördagen, men de demonstranter som Expressen talade med reagerar starkt mot att kopplas samman med extremister.

Under en kort stund stördes manifestationen av en betydligt mindre skara motdemonstranter som skanderade slagord på andra sidan gatan, men det gick aldrig till handgripligheter.

Arrangören knuten till Nordisk ungdom

Arrangörer är Mynttorgsaktivisterna och Stockholmare för ett suveränt Sverige.

Personen som hade demonstrationstillståndet heter Ulrika Hallgren. Hon är aktiv i Mynttorgsaktivisterna, som beskriver sig själva som ”ett gäng vanliga medborgare i alla åldrar, unga som gamla som har fått nog”.

Hon är också koordinator för Blå korset, som ingår i Nordisk ungdoms paraplyorganisation Skandinaviska förbundet – något som tidningen Expo var först att rapportera om.

Vill kriminalisera abort

På sin hemsida beskriver Skandinaviska förbundet sin politik, bland annat att islam inte ska få finnas i Sverige. Men organisationen har även åsikter om annat än migrationsfrågan. Några exempel:

Abort ska omedelbart förbjudas och kriminaliseras.

Familjen, som bara kan utgöras av heterosexuella par och deras barn "ska tillerkännas en långtgående autonomi" med bland annat rätt att bära vapen. I dag är det förbjudet för privatpersoner i Sverige att ha vapen om man inte har en vapenlicens som utfärdas av polisen.

Sambeskattning av gifta par, som avskaffades i Sverige 1971, ska återinföras. Det innebär att makarna beskattas för hälften var av sin sammanlagda inkomst. Den som tjänar mindre, oftast kvinnan, får alltså betala lika mycket i skatt som den som tjänar mest, i allmänhet mannen. 

Ulrika Hallgren ber att få svara på frågor via mejl. Om sitt engagemang i Skandinaviska förbundet skriver hon bland annat:

– Jag utnyttjar endast min rätt att protestera mot det som sker med landet och det som medborgarna utsätts för och jag gör det tillsammans med rakryggade män som faktiskt vågar försvara sitt land. Dessa finns i ovan nämnda förbund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.