Nej, Fi har inte bytt sina toalettskyltar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fejkad skylt. Den här bilden får stor spridning i sociala medier, men den har ingenting med Feministiskt initiativ att göra.
Foto: Facebook

En bild som påstås vara från toaletterna i Feministiskt initiativs huvudkontor får stor spridning i sociala medier.

Men den har ingenting med verkligheten att göra.

– Det här är en del av det vi kommer att få se under valrörelsen, säger Amanda Mogensen, som är kommunikationsansvarig för Fi och sitter i partistyrelsen.

Den som lagt upp bilden i flera stora grupper på Facebook, som till exempel Stå upp för Sverige med 166 000 medlemmar, heter Benito Fonyodi. Han står på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktigevalet i Botkyrka och hans slogan på Facebook är "Raperefugees go home".

Bilden han har publicerat föreställer en kontorskorridor med Fi-affischer och dörrar försedda med toalettskyltar. Damernas illustreras med en figur klädd i heltäckande niqab, herrarnas är en regnbågsfärgad person med klänning.

"Fi utsätts ständigt"

Texten handlar om att invandrare och HBTQ-personer "går före kompetens", vilket även avspeglar sig i toalettskyltarna.

Inlägget avslutas med frågan: "Vad ända in i helvete händer i detta landet?".

Det blir mer av sånt här under valrörelsen, säger Amanda Mogensen (Fi).
Foto: Fi

Amanda Mogensen hos Feministiskt initiativ kommenterar:

– Vi utsätts ständigt för hån, hat och hot och detta är en del av det. Fi har för övrigt varken huvudkontor eller personal. Det där är så fejk som det kan bli.

Rasistiska åsikter

Vissa inser att bilden är ett påhitt, men förvånansvärt många tar inlägget på allvar och uttrycker rasistiska och hatiska åsikter i kommentarerna. Hundratals reaktioner och delningar ser till att inlägget förs vidare.

Benito Fonyodi, som har publicerat inlägget i flera grupper, vill inte utveckla sin kommentar "vad ända in i helvete händer i detta landet?".

– Nej, det kan jag inte göra. Jag har bara kopierat någon annans och delat vidare, säger han.


LÄS OCKSÅ: Nio frågor till nya Fi-ledaren Gita Nabavi


På frågan om han tror att bilden föreställer Fi:s kontorstoaletter svarar han:

– Jag tror nog att bilden är fejkad. Men det är min personliga åsikt.

Benito Fonyodi, som kandiderar för SD i valet i höst, vill inte säga om han tänker arbeta så här under valrörelsen och senare i kommunfullmäktige om han väljs in.

– Nej, det kan jag inte kommentera.

Några timmar senare är bild och inlägg bortplockade, och endast kommentarerna finns kvar.

"Ett reellt hot"

Fi:s Amanda Mogensen säger att alla måste hjälpas åt att upprätthålla demokratiska processen, vara källkritiska och inse att det finns intressen bakom den här typen av falska bilder och falska nyheter.

– Det framstår som oskyldigt med en bild så här. Men i helhetsbilden är detta ett reellt hot, om vi påverkas att inte lita på någonting, och måste ägna oss åt att skademinimera i stället för att påverka politiken på riktigt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.