Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

• Mordbrand • Slag med en påk • Trädsabotage

Den äldre mannen försökte klippa upp låset, till grinden som hejdade hans väg, med en vinkelslip när grannen gick till attack med en träpåk och slog honom över axeln. Två hantverkare, som var tillsammans med mannen vid tillfället, filmade händelsen.

Premium: Den infekterade grannfejden har pågått i flera års tid. 

Samme man som för några år sedan dömdes för mordbrand, efter att han bränt ner sin grannes hus på Orust, har nu dömts för att upprepade gånger ha försökt hindra grannen från att bygga upp det igen.

Mannen slog också ner grannen med en träpåk så sent som den 10 januari.

– Jag faller omkull av slaget och smärtan och minns inte mer vad som hände då, säger mannen i förhör.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

En man i 75-årsåldern har fått nog, efter flera års infekterad konflikt med sin närmsta granne. Den började så fort han köpte en gård på västra Orust, hösten 2019, och kulminerade en månad senare då både hans ladugård och boningshus ödelades av en brand.

Nu är det januari 2023, och han skriver till polisen som utrett flera nya misstänkta brott begångna av grannen:

Under några år har en mardröm varit min vardag. Den har rullat på på besinningslöst. Med allt grövre inslag. Går den att stoppa? Tar den aldrig slut?”. 

2019 hade hunnit bli 2020 då domstolen kom fram till att det var grannen som anlagt branden. Enligt domen var det ”som vedergällning” mot både den tidigare ägaren av gården, och den nya.

Brände ner grannens hus – skyllde på mus

Grannens förklaring – att en död mus legat ovanpå ett vägguttag inuti ladugården och att den måste ha orsakat ett elfel – avfärdades av både NFC, tingsrätt och hovrätt, och han dömdes till fängelse i två och ett halvt år.

Mannen blir slagen av sin granne.

Det är under sin villkorliga frigivning som grannen på nytt gjort sig skyldig till upprepad brottslighet mot den intillboende mannen. Detta genom att ständigt hindra honom och hans anlitade hantverkare från att ta sig till tomten där hans hus en gång stod och bygga upp det igen. Flera gånger har mannen mötts av antingen fordon parkerade tvärs över vägen, fällda träd eller en låst grind vid grannens tomtgräns.

– Han har inget på vägen att göra. En enskild markägare har rätt att sätta bom och bestämma vem som får köra på ens väg. Han skiter fullständigt i att han inte har rätt att köra där, har den åtalade mannen sagt under rättegången enligt Bohusläningen.

Och vägen – den enda mannen kan använda för att nå sin tomt – har kommit att bli central i konflikten. Det råder delade meningar om mannen i 75-årsåldern har rätt att köra på den, och grannen anser att den tunga byggtrafiken skadar vägen. Den äldre mannen, å andra sidan, menar att den aldrig hade behövts om hans hus inte bränts ner. 

Den 5 september misstänks ett fall av egenmäktigt förfarande ha ägt rum, då ett träd låg fällt över vägen och hindrade mannen i 75-årsåldern från att ta sig till sin fastighet.
Foto: Polisen
Den 4 juli 2022 försökte mannen åka till sin tomt, men fann vägen återigen blockerad – denna gång av en traktor med släp. Polisen skriver i anmälan: ”(Grannen) kommer fram och pratar med (mannen) och osämja uppstår och (grannen) slår enligt målsägande till (mannen) i ansiktet så att smärta uppstod”.
Foto: Polisen

”Först nu inser jag hur pressad jag blivit”

Grannen åtalades i mitten av december, för sex fall av egenmäktigt förfarande, skadegörelse, olaga hot och misshandel, för att ha gett mannen ett knytnävsslag efter att han protesterat mot en traktor och en kärra som hindrade vägen till hans hus, i juli förra året.

Men så, den 10 januari, trappades konflikten upp på nytt – en händelse som skulle leda till att grannen häktades. Han hade då slagit mannen med en träpåk, en kväll då mannen på nytt funnit grinden vid grannens tomtgräns låst och omöjlig att passera. Några snickare, som velat ta sig till mannens fastighet för arbete med det nya huset, hade gjort upptäckten först och påkallat mannen. De filmade också händelsen, då grannen gick till attack efter att den äldre mannen försökt klippa upp låset till grinden med en vinkelslip.

Först nu inser jag hur pressad jag blivit av det farliga och ohållbara förhållandet till (grannen)”, skriver mannen i sin skrivelse till utredaren, och poängterar att konflikten kostat inte bara honom pengar för byggnadskostnader, men också samhället för insatser inom polis, domstol och kronofogde.

På bilden syns mannen ligga på marken. I bakgrunden, på andra sidan grinden, syns grannen.
Träpåken som användes vid misshandeln.
Foto: Polisen

Åklagaren: ”Speciell situation”

– Det är en speciell situation som hela målet handlar om, det hör väl kanske inte till vanligheterna, säger åklagaren Anders Göstasson, som hade yrkat på sju månaders fängelse.

Grannen har i förhör förnekat brott, hans advokat har inte velat kommentera misstankarna. I fredags dömdes han till fem månaders fängelse. Han frikändes från misshandeln i juli förra året, och från olaga hot, men dömdes för övriga brott – även för slaget med träpåken – mot sitt nekande.

En enig tingsrätt menade att han inte haft rätt att förvägra sin granne tillträde till sin egen tomt, och konstaterar att han varken äger den, och att mannen i 75-årsåldern ”varit i sin fulla rätt att framföra fordon på vägen”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Arlas vädjan till kunderna: ”Välj svenska livsmedel”

Premium: Högre matpriser förändrar svenskarnas köpbeteende

Carl Bildt om Peskov: Rädd att han har rätt

Premium: Putins talesperson tror att hybridkriget mot väst lär fortsätta

Kriget i Ukraina 30 mars

Premium: • Planen för ny rysk mobilisering • Amerikansk reporter greps