Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Länderna överens om 1,5 graders-målet

Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Ursula von der Leyen, ordförande i EU-kommissionen.
Foto: THIERRY MONASSE / POLARIS POLARIS IMAGES
Italiens premiärminister Mario Draghi och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid ett G 20-möte i Rom tidigare i oktober.
Foto: JACQUES WITT/SIPA/SHUTTERSTOCK / JACQUES WITT/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN

G 20-länderna har kommit överens om att hålla jordens uppvärmning till 1,5 grader, rapporterar AFP.

Sedan tidigare har det spekulerats att de skulle komma fram till det.

På söndagen inleddes FN:s 26:e klimatkonferens i Glasgow. Det har beskrivits som ett ödesmöte.

Redan första dagen kommer det rapporter om att G 20-gruppen, som innefattar bland annat EU, Kina, Ryssland, Brasilien och USA, kommit överens om att försöka hålla jordens uppvärmning under 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå, skriver AFP med hänvisningar till tre källor.

Kommer från Parisavtalet

Målet stipulerades redan under mötet i Paris 2015. Då enades en stor del av världens länder om att jorden inte fick värmas upp mer än 2 grader - och att målet var att hålla uppvärmningen till 1,5 grader.

G 20 har formulerat målet ännu hårdare än i Paris, skriver AFP. Redan på lördagen hade ett utkast på ett uttalande från G 20 läckt till Reuters.

Men det är bråttom. Redan har jordens temperatur höjts med omkring 1,1 grader jämfört med 1880, enligt Nasa. Och tvärtom ökar utsläppen. Enligt en FN-rapport från tidigast i höstas går vi snarare mot en 2,7-gradig temperaturökning.

Ett stort antal världsledare ska delta, bland annat Tysklands Angela Merkel, USA:s Joe Biden, Frankrikes Emmanuel Macron och EU:s Ursula von der Leyen. Men Kinas Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin åker inte till Skottland.

https://twitter.com/AFP/status/1454764091743088641

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.