Kritiken mot LO:s valfilm: ”Fruktansvärt onyanserat”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LO:s valfilm har kritiserats i sociala medier.
Foto: LO
I söndagens Agenda i SVT sa partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) att filmen "göder oro med lögner och desinformation".
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet tycker att valfilmen skulle varit mer nyanserad.
Foto: Lunds universitet

Sedan LO släppte sin valfilm om Moderaternas arbetsmarknadspolitik har en hätsk konflikt mellan parterna pågått i sociala medier. 

Expressen bad en professor i arbetsrätt titta på filmen. 

– Det är så ledsamt. Det blir fruktansvärt onyanserat, säger Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet. 

Sällan har en konflikt som den om vad som egentligen sägs i LO:s valfilm puttrat så länge och argsint i sociala medier som nu. I filmen, som släpptes den 15 mars, säger bland annat LO att Moderaterna vill avskaffa fasta anställningar. Man får det också att framstå som att Moderaterna, genom sänkta ingångslöner för enkla jobb, vill sänka löner hos personer som redan är inne på arbetsmarknaden. Något Moderaterna avfärdar som lögner. I söndagens Agenda i SVT sa partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) att filmen "göder oro med lögner och desinformation". 


LÄS MER: LO-ordföranden om kritiken mot valfilmen 


Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet, har tittat på valfilmen och är inte sen med att såga den vid fotknölarna. 

– Det är så ledsamt. Det blir fruktansvärt onyanserat. Jag är helt införstådd att man inte kan presentera något som är som en forskningsrapport med ett ”å ena sidan”, ”å andra sidan”. Men man kanske skulle kunna vara lite mer nyanserad, säger hon. 

Fodras fortfarande saklig grund för uppsägning

I filmen säger LO bland annat att Moderaterna vill avskaffa fasta jobb genom att ändra i turordningsreglerna i LAS. 

Går det att säga att det är samma sak som att avskaffa fasta anställningar? 

– Nej, det kan man inte säga. Det finns ingen större koppling mellan detta. Lagen om anställningsskydd (LAS) säger egentligen främst två saker: för det första att tillsvidareanställning, och inte tidsbegränsade anställningar, ska vara det normala. Det andra är att det från arbetsgivarens sida fodrar en saklig grund för att säga upp anställningsavtalet. Och de principerna finns ju kvar enligt Moderaternas förslag, vad jag förstått.

I allmänhet är hon besviken över var diskussionerna om arbetsrätt landat efter filmen. 

– Det här är frågor som tål att diskuteras, men att göra det på ett sådant här sätt blir det självmål. Går man det på ett sådant här sätt blir det inte trovärdigt.  

LO: De som pratar i filmen har rätt

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gästade Bara politik i Expressen TV veckan efter att filmen släppts och försvarade den då: 

– De har alldeles rätt de som pratar i den här filmen. Tar man bort "sist-in-först-ut-delen" i LAS har vi ingen anställningstrygghet kvar. Jag förstår inte varför Moderaterna är förbannade på den här filmen, vi marknadsför bara deras förslag, sa han i programmet då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.