Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons hårda kritik mot Centern

Moderatledaren Ulf Kristersson sågar Centerns beslut att gå emot alliansen.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Centerpartiet berättade på tisdagen att de kommer att släppa igenom regeringens lagförslag om att låta 9 000 ensamkommande stanna. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Ulf Kristersson riktade hård kritik mot Annie Lööf efter Centerns besked.

Nu tonar han ner de interna striderna – och försvarar Alliansen.

– Alliansen har inte spruckit, säger han.

På tisdagen stod det klart att Centerpartiet kommer att stödja den nya lag som regeringen lagt fram, som kommer att innebära att runt 9 000 ensamkommande kommer att få stanna i Sverige. 

– De medmänskliga konsekvenserna av att stoppa förslaget är alldeles för stora, sa Annie Lööf på en presskonferens. 

SD: Moderaterna borde lämna alliansen

Beslutet var både de andra allianspartierna och Sverigedemokraterna starkt kritiska till och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ansåg att M-ledaren Ulf Kristersson  måste agera.

– Det enda rimliga är att Moderaterna väljer att lämna alliansen efter ett sådant här besked, sa Åkesson till Expressen då.

Under en presskonferens för det nordiska partiledaremötet på onsdagen väljer M-ledaren Ulf Kristersson att kommentera Centerpartiets besked: 

– Jag vill understryka att vi tycker att det här är ett riktigt dåligt lagförslag, och det är olyckligt att Centerpartiet verkar till detta. Socialdemokraterna har låtit sig hamna i en situation som jag inte tycker är bra, sade han.

Han sade också att partierna nu står inför ett komplicerat politiskt läge.

– En ny regering har ett viktigt uppdrag att skapa en långsiktig överenskommelse över blockgränsen. Jag tänker verka för att Sverige har en uthållig och välfungerande migrationspolitik.

Trots att tre allianspartier uttryckt att de inte ställer sig bakom den nya lagen, menar Kristersson att alliansen inte bör ses som splittrad.

– Alliansen har inte spruckit. Det är väl känt att vi tycker olika, och det här är uppenbarligen en av dem frågorna, sade han.

Expressen fick en egen intervju med Ulf Kristersson. 

Du säger att ni aldrig skulle ingå i en regering som inte för en ansvarsfull migrationspolitik, vilket ni menar att C inte gör. Ändå går ni till val tillsammans som regeringsalternativ. Hur går det ihop? 

– Det går väl ihop. Jag ville bara påpeka det som är ganska självklart. Ett politiskt parti måste kunna kompromissa, men ett parti kommer aldrig kompromissa med sådana saker man tycker är dåliga för landet. 

Om det krävs för att vara kunna tydliga mot väljarna, skulle ni kunna lämna alliansen? 

– Vi lämnar ingen allians. Alliansen är lika stark och bred som vi varit tidigare. Att migrationsfrågan nu har vållat oenighet i alliansen är inte allvarligare än att den vållat oenighet på regeringssidan under flera år. 

Men du måste förstå att detta påverkar förtroendet? 

– Man röstar på enskilda partier. Vi kommer gå fram gemensamt på så sätt att vi söker förtroende för att bilda en alliansregeringen, men man röstar på olika partier. Inget enskilt parti får bestämma allt. Jag vill klargöra att vår ståndpunkt inte förändrats och att jag inte vill vara med i en regering som får en oansvarig migrationspolitik. 

Tidigare på onsdagen kommenterade Kristersson C:s besked även på sin Facebooksida: 

"Allt detta är naturligtvis djupt olyckligt. I sak - för att Sverige på nytt skapar osäkerhet om långsiktigheten och hållbarheten i svensk migrationspolitik. Det är inte vad vårt land nu behöver. Men också i form - för att svensk politik devalverar värdet av rättssäkerhet i lagstiftningen", skriver han. 

Kristersson: ”Alliansen större än detta riksdagsbeslut”

Vidare tog han upp frågan om det framtida samarbetet för Alliansen, som i och med Centerpartiets beslut kommit att ifrågasättas. Han skriver att han och Moderaterna aldrig skulle ingå i en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik. 

"En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik. Alliansen är samtidigt mycket större än enbart just detta riksdagsbeslut. Och den saken har inte heller ändrats. Nu är det snart val. Ytterst är det väljarna som bestämmer", skriver han.

Partikollegan Hanif Bali kommenterade därefter Kristerssons inlägg, även han på Facebook. Han skriver: 

"Jag har aldrig sett en partiledare utrycka sig så här hårt mot en ev koaliationspartner. Vad Kristersson de facto säger är att vi kommer vägra bilda regering med C om de fortsätter sin MP-flummiga migrationspolitik".