Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Janouch: "Vi har fått en importerad kriminalitet"

Katerina Janouch. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det hettade till rejält mellan debattörerna Göran Greider och Katerina Janouch i Bara politik under onsdagskvällen. 

– Migrationen kostar så otroligt mycket pengar, vart går de pengarna? Det är fruktansvärt. Ingen mer migration till Sverige nu, sa Janouch. 

– Har det inget egenvärde för dig att Sverige har gjort en insats för människor på flykt? kontrade Greider med att fråga. 

De senaste veckorna har nyhetsrapporteringen handlat en hel del om #MeToo-kampanjen. De båda debattörerna inledde i programmet med att ge sin syn på vad de politiska konsekvenserna av kampanjen kommer att bli. 

– Det hör samman med hela kriminaliteten i samhället och att vi har fått mycket importerad kriminalitet. #Metoo har satt fingret mer på svenska män på företag. Men vi har fortfarande en stor problematik med kvinnors otrygghet ute i samhället med överfallsvåldtäkter, med gängvåldtäkter och en helt ny typ av sexuellt våld i Sverige i dag, säger Janouch. 

"Det är inte ett importerat problem"

Göran Greider tror att den politiska konsekvensen av kampanjen blir att feministiska frågor uppmärksammas mer. 

– Kampanjen lyfter upp de vardagliga problemen och trakasserierna. Det är inte importerat utan har funnits här i 2000 år. Jag tror att det här kan leda till att det blir en starkare feministisk agenda. Det kommer nog att gynna Feministiskt initiativ. Det kommer att lyfta fram politiska åtgärder som är bra, säger Göran Greider. 

Som exempel lyfter han fram kvotering till bolagsstyrelser och relationen mellan fackföreningar och arbetsgivare i de utsatta branscherna hotell- och restaurang. 

"Ingen mer migration"

Under debatten anklagade Göran Greider även Katerina Janouch för att måla fan på väggen.

– Vi har blundat för kulturkrockar, men du förstärker en känsla av apokalyps som inte finns i det här landet, säger Greider. 

– Nej så är det inte, om man inte pratar om problemet så kan man inte göra något åt det, Janouch. 

 

MISSA INTE: Hela debatten mellan Göran Greider och Katerina Janouch 

 

Och det fortsatte att finnas starka meningsskiljaktigheter mellan de två debattörerna. Janouch tror att migrationsfrågan kommer att bli en viktig valfråga under nästa år och hon kopplar samman denna med frågan om brott och straff. 

– Migrationen kostar så otroligt mycket pengar, vart går de pengarna? Det är fruktansvärt. Ingen mer migration till Sverige nu, sa hon. 

– Har det inget egenvärde för dig att Sverige har gjort en insats för människor på flykt? kontrade Greider med att fråga. 

I somras polisanmäldes Katerina Janouch av den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca. 

Vill ha ett samtal

Janouch hade skrivit "Trappan mer effektiv än Tinder" på Twitter och syftade där på Dinamarca som deltog i en manifestation för ensamkommande på Medborgarplatsen i Stockholm.

Under programmet fick hon frågan om hon ångrade det hon skrev: 

– Jag ångrar mig inte, Sverige lider av en tystnadskultur, det är en farlig svensk värdering när folk inte vågar säga till, svarade Janouch. 

Detta förde debattörerna in på nästa ämne, vilket handlade om tonen i det offentliga samtalet - och även där gick åsikterna isär. 

– Vi måste se till att ha ett samtal. Vi måste hålla oss till sakfrågan och vara anständiga i debatten, det finns inget annat sätt, säger Greider. 

– Man kan inte bara sitta snällt,  dag befinner vi oss i ett krisläge. Kvinnor föder i bilar, gamla människor svälter och polisen går på knäna, sa Janouch.