Katerina Janouch. Foto: OLLE SPORRONGKaterina Janouch. Foto: OLLE SPORRONG
Katerina Janouch. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Janouch: "Vi har fått en importerad kriminalitet"

Publicerad

Det hettade till rejält mellan debattörerna Göran Greider och Katerina Janouch i Bara politik under onsdagskvällen. 

– Migrationen kostar så otroligt mycket pengar, vart går de pengarna? Det är fruktansvärt. Ingen mer migration till Sverige nu, sa Janouch. 

– Har det inget egenvärde för dig att Sverige har gjort en insats för människor på flykt? kontrade Greider med att fråga. 

De senaste veckorna har nyhetsrapporteringen handlat en hel del om #MeToo-kampanjen. De båda debattörerna inledde i programmet med att ge sin syn på vad de politiska konsekvenserna av kampanjen kommer att bli. 

– Det hör samman med hela kriminaliteten i samhället och att vi har fått mycket importerad kriminalitet. #Metoo har satt fingret mer på svenska män på företag. Men vi har fortfarande en stor problematik med kvinnors otrygghet ute i samhället med överfallsvåldtäkter, med gängvåldtäkter och en helt ny typ av sexuellt våld i Sverige i dag, säger Janouch. 

"Det är inte ett importerat problem"

Göran Greider tror att den politiska konsekvensen av kampanjen blir att feministiska frågor uppmärksammas mer. 

– Kampanjen lyfter upp de vardagliga problemen och trakasserierna. Det är inte importerat utan har funnits här i 2000 år. Jag tror att det här kan leda till att det blir en starkare feministisk agenda. Det kommer nog att gynna Feministiskt initiativ. Det kommer att lyfta fram politiska åtgärder som är bra, säger Göran Greider. 

Som exempel lyfter han fram kvotering till bolagsstyrelser och relationen mellan fackföreningar och arbetsgivare i de utsatta branscherna hotell- och restaurang. 

"Ingen mer migration"

Under debatten anklagade Göran Greider även Katerina Janouch för att måla fan på väggen.

– Vi har blundat för kulturkrockar, men du förstärker en känsla av apokalyps som inte finns i det här landet, säger Greider. 

– Nej så är det inte, om man inte pratar om problemet så kan man inte göra något åt det, Janouch. 

 

MISSA INTE: Hela debatten mellan Göran Greider och Katerina Janouch 

 

Och det fortsatte att finnas starka meningsskiljaktigheter mellan de två debattörerna. Janouch tror att migrationsfrågan kommer att bli en viktig valfråga under nästa år och hon kopplar samman denna med frågan om brott och straff. 

– Migrationen kostar så otroligt mycket pengar, vart går de pengarna? Det är fruktansvärt. Ingen mer migration till Sverige nu, sa hon. 

– Har det inget egenvärde för dig att Sverige har gjort en insats för människor på flykt? kontrade Greider med att fråga. 

I somras polisanmäldes Katerina Janouch av den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca. 

Vill ha ett samtal

Janouch hade skrivit "Trappan mer effektiv än Tinder" på Twitter och syftade där på Dinamarca som deltog i en manifestation för ensamkommande på Medborgarplatsen i Stockholm.

Under programmet fick hon frågan om hon ångrade det hon skrev: 

– Jag ångrar mig inte, Sverige lider av en tystnadskultur, det är en farlig svensk värdering när folk inte vågar säga till, svarade Janouch. 

Detta förde debattörerna in på nästa ämne, vilket handlade om tonen i det offentliga samtalet - och även där gick åsikterna isär. 

– Vi måste se till att ha ett samtal. Vi måste hålla oss till sakfrågan och vara anständiga i debatten, det finns inget annat sätt, säger Greider. 

– Man kan inte bara sitta snällt,  dag befinner vi oss i ett krisläge. Kvinnor föder i bilar, gamla människor svälter och polisen går på knäna, sa Janouch.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag