Inget klart besked om C och V

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Magdalena Andersson (S) vill inte ”skapa låsningar” inför valet, säger hon till Ekot.
Foto: MATS ENGFORS/TT / TT NYHETSBYRÅN
V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: Lisa Mattisson
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet vill höja en rad skatter – Centerpartiet går till val på att vägra skattehöjningar. 

Ändå ingår de i Magdalena Andersson (S) mest troliga regeringsunderlag. 

– Jag tycker att det är bra att man är överens om inriktningen. Jag kommer inte säga att man måste vara överens om 'det' och 'det', säger hon till Ekot.  

I Ekots partiledarutfrågning under tisdagen pressades Magdalena Andersson om hur hon ska få ihop regeringsunderlaget efter valet. 

Men något besked om hur Socialdemokraterna tillsammans med andra partier ska få majoritet lämnade hon inte. 

– Jag kan konstatera att efter valet 2014 var det väldigt många förståsigpåare som sa att det var omöjligt för S och MP att kunna komma överens, det gick på bara några veckor, säger hon till radion. 

”Vill inte skapa låsningar”

Centerpartiet lovar bland annat i sitt valmanifest att inte gå med på skattehöjningar på jobb, sparande eller boende. De vill heller inte ha någon beredskapsskatt, något som S har öppnat för. Vänsterpartiet vill däremot se höjda skatter på kapital och höga inkomster.

Statsministern säger att hon inte vill ”skapa låsningar” före valet. 

– Jag kommer före valet inte ägna mig åt att dra upp röda linjer och skapa låsningar som gör det än svårare att bilda regering efter valet. Det enda jag är tydlig med är att vi kommer inte samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Andersson: Överens om inriktningen

Högerblocket, M, KD, L och SD, har släppt elva punkter som de säger sig vara överens om inför valet. Det gäller bland annat kriminalpolitik och energipolitik. 

Enligt Andersson är det ändå viktigt att inte ha ”ett för detaljerat program”. 

– Självklart behöver man vara överens om inriktningen och de viktigaste problem att ta itu med men det är också viktigt inte ha ett för detaljerat program. Det kommer ju kriser och då måste man hantera dem, som under den här mandatperioden, säger hon. 

Kristersson kritiserar SD-retorik: ”Jag har sagt ifrån”

Pressades om SD-sammarbete i Sveriges Radio

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.