Arsen Mukhazhirov, alias Abu Fotima. Foto: INTERPOLArsen Mukhazhirov, alias Abu Fotima. Foto: INTERPOL
Arsen Mukhazhirov, alias Abu Fotima. Foto: INTERPOL
Akilov skickade 117 meddelanden och tog emot 125 av Abu Fotima våren 2017. Foto: POLISENAkilov skickade 117 meddelanden och tog emot 125 av Abu Fotima våren 2017. Foto: POLISEN
Akilov skickade 117 meddelanden och tog emot 125 av Abu Fotima våren 2017. Foto: POLISEN
Enligt uppgifter till SvD befinner sig Abu Fotima i ett av IS sista fästen i Deir al Zour-provinsen i Syrien. Foto: POLISENEnligt uppgifter till SvD befinner sig Abu Fotima i ett av IS sista fästen i Deir al Zour-provinsen i Syrien. Foto: POLISEN
Enligt uppgifter till SvD befinner sig Abu Fotima i ett av IS sista fästen i Deir al Zour-provinsen i Syrien. Foto: POLISEN
Foto: POLISENFoto: POLISEN
 Foto: POLISEN

Planerade dådet med Akilov – samlar in pengar igen

Publicerad

Abu Fotima ska ha deltagit i planeringen av lastbilsattacken på Drottninggatan.

Nu samlar han in pengar som kan gå till nya terrordåd, skriver Svenska Dagbladet.

En av de personer som Rakhmat Akilov chattade med före sitt terrordåd var "Abo Fotima". I förundersökningen finns inga spår av hans verkliga identitet.

Men i februari avslöjade Svenska Dagbladet vem han är. Han heter egentligen Arsen Mukhazhirov, är i 30-årsåldern, kommer från den ryska delrepubliken Dagestan och är internationellt efterlyst av Ryssland via Interpol.

Akilov skickade 117 meddelanden och tog emot 125 av Abu Fotima våren 2017, enligt SvD. Fotima ska bland annat ha gett instruktioner till Akilov, som bad om råd om sin hemmabyggda bomb. De hade också kontakt timmarna efter dådet.

 

LÄS MER: Rättegången är över – då får Akilov sin dom 

 

Nu rapporterar tidningen att han samlar återigen in pengar till IS. Han använder konton på ryska sociala medier, där han publicerar bilder på sig själv. Samma person finns med på bild i förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan, och bilderna stämmer också överens med fotot på Interpol.

– Vi kan se att han gör exakt samma sak som tidigare. Han söker sig till rysktalande IS-sympatisörer utanför IS och ber dem om hjälp att samla in pengar, säger analytikern Joanna Paraszczuk till SvD.

Uppgift: Befinner sig i Syrien

Abo Fotima sprider enligt Joanna Paraszczuk vidare en uppmaning om donationer och stöd till "bröder som går i Allahs väg".

Budskapet, och det detaljerade uppgifter om hur man kan föra över pengar, började skickas den 17 april på det sociala mediet Telegram av en grupp som stöder IS.

Enligt uppgifter till SvD befinner sig Abu Fotima i ett av IS sista fästen i Deir al Zour-provinsen i Syrien.

"Klart att det är en riskfaktor"

Att han återigen är aktiv i sociala medier kan påverka Sverige.

– Jag vet inte hur den rysktalande populationen ser ut i Sverige, men vi vet att det finns personer från Centralasien som stöttar IS ideologi och som riskerar att gå under radarn. Det är klart att det är en riskfaktor. De individerna är väldigt sårbara för den här typen av nätverksbyggande, säger Michael Krona, expert på IS-propaganda och forskare vid Malmö universitet , till SvD.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag