Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Planerade dådet med Akilov – samlar in pengar igen

Arsen Mukhazhirov, alias Abu Fotima. Foto: INTERPOL
Akilov skickade 117 meddelanden och tog emot 125 av Abu Fotima våren 2017. Foto: POLISEN
Enligt uppgifter till SvD befinner sig Abu Fotima i ett av IS sista fästen i Deir al Zour-provinsen i Syrien. Foto: POLISEN
Foto: POLISEN

Abu Fotima ska ha deltagit i planeringen av lastbilsattacken på Drottninggatan.

Nu samlar han in pengar som kan gå till nya terrordåd, skriver Svenska Dagbladet.

En av de personer som Rakhmat Akilov chattade med före sitt terrordåd var "Abo Fotima". I förundersökningen finns inga spår av hans verkliga identitet.

Men i februari avslöjade Svenska Dagbladet vem han är. Han heter egentligen Arsen Mukhazhirov, är i 30-årsåldern, kommer från den ryska delrepubliken Dagestan och är internationellt efterlyst av Ryssland via Interpol.

Akilov skickade 117 meddelanden och tog emot 125 av Abu Fotima våren 2017, enligt SvD. Fotima ska bland annat ha gett instruktioner till Akilov, som bad om råd om sin hemmabyggda bomb. De hade också kontakt timmarna efter dådet.

 

LÄS MER: Rättegången är över – då får Akilov sin dom 

 

Nu rapporterar tidningen att han samlar återigen in pengar till IS. Han använder konton på ryska sociala medier, där han publicerar bilder på sig själv. Samma person finns med på bild i förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan, och bilderna stämmer också överens med fotot på Interpol.

– Vi kan se att han gör exakt samma sak som tidigare. Han söker sig till rysktalande IS-sympatisörer utanför IS och ber dem om hjälp att samla in pengar, säger analytikern Joanna Paraszczuk till SvD.

Uppgift: Befinner sig i Syrien

Abo Fotima sprider enligt Joanna Paraszczuk vidare en uppmaning om donationer och stöd till "bröder som går i Allahs väg".

Budskapet, och det detaljerade uppgifter om hur man kan föra över pengar, började skickas den 17 april på det sociala mediet Telegram av en grupp som stöder IS.

Enligt uppgifter till SvD befinner sig Abu Fotima i ett av IS sista fästen i Deir al Zour-provinsen i Syrien.

"Klart att det är en riskfaktor"

Att han återigen är aktiv i sociala medier kan påverka Sverige.

– Jag vet inte hur den rysktalande populationen ser ut i Sverige, men vi vet att det finns personer från Centralasien som stöttar IS ideologi och som riskerar att gå under radarn. Det är klart att det är en riskfaktor. De individerna är väldigt sårbara för den här typen av nätverksbyggande, säger Michael Krona, expert på IS-propaganda och forskare vid Malmö universitet , till SvD.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!