Förslag: Barn och äldre kan bli av med assistans

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag har den som har assistenter vid 65 års ålder rätt att behålla den hjälpen, men inte den som skadas eller blir funktionshindrad efter 65 år.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Funktionshindrade barn och gamla kan bli av med sina personliga assistenter.

Regeringen vill reducera deras rätt till assistans enligt ett förslag som SVT Nyheter tagit del av.

Det var en intensiv debatt om besparingarna inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, under förra året.

Efter att flera personer som var direkt berörda av lagen vittnat om hur de berövats sin rätt till assistans, efter att Försäkringskassan infört nya hårdare tolkningar av lagen, beslutade regeringen i november förra året att inleda en utredning om hur lagen ska tillämpas.

Nu har SVT Nyheter tagit del av dokument som visar det förslag som regeringens utredare Gunilla Malmborg nyligen skickat ut till experter på området.

Vill införa ny insats för barn

Det visar att barn under tolv år - oavsett funktionshinder - enligt förslaget inte ska få hjälp av personliga assistenter. Istället ska de kunna få en ny insats: omvårdnad och stöd för barn. Barn som inte har stora omvårdnadsbehov ska kunna få en annan insats, boendestöd.

Samtidigt föreslås även begränsningar för äldre personer.

I dag har den som har assistenter vid 65 års ålder rätt att behålla den hjälpen, men inte den som skadas eller blir funktionshindrad efter 65 år. I det nya förslaget begränsas rätten så att de som fyller 80 år istället ska få hjälp av kommunernas äldreomsorg, uppger SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.